13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPutin: Armata ucraineană este "Legiunea Străină a NATO"

Putin: Armata ucraineană este “Legiunea Străină a NATO”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, luni, armata ucraineană, angajată în confruntări cu rebelii proruşi în estul Ucrainei, că este "Legiunea Străină a NATO", folosită de către Occident pentru a "contracara" Rusia, relatează AFP, citat de Mediafax.

"Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unităţi regulate ale forţelor armate şi, în mare parte, aşa-zisele «batalioane de voluntari naţionalişti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg.

"De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei", a adăugat şeful statului rus.

"Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naţionale ale poporului ucrainean", a acuzat preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin a făcut această declaraţie belicoasă odată cu apropierea unei reuniuni "extraordinare" a NATO pe tema situaţia din Ucraina, convocate la cererea Kievului.

Citeşte şi: Timoşenko propune excluderea Rusiei din ONU

Comisia NATO-Ucraina (COU) a fost creată în cadrul Acordurilor de Parteneriat dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina, semnate în 1997. Ea oferă cadrul cooperării politice şi practice între cei doi parteneri.

Secretarul general, Jens Stoltenberg, urmează să susţină o conferinţă de presă către ora locală 16:00 (17:00, ora României).

Uniunea Europeană (UE) a decis să convoace o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe joi, la Bruxelles, cu obiectivul de a sancţiona această nouă ofensivă.

Cancelarul german Angela Merkel l-a îndemnat, duminică, pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să "exercite presiune asupra separatiştilor". Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunţat, luni, că Rusia va facilita contactele între Kiev şi rebeli "în zilele următoare".

Citeşte şi: Lavrov promite intermedierea discuţiilor dintre Kiev şi rebeli

Conflictul, care durează de nouă luni în estul separatist prorus, a înregistrat sâmbătă o nouă cotitură, după bombardarea portului strategic Mariupol, care s-a soldat cu 30 de morţi şi aproximativ 100 de răniţi civili.

Cele mai citite

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă