17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPutin: Statele Unite nu vor aliaţi, ci vasali

Putin: Statele Unite nu vor aliaţi, ci vasali

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Statele Unite nu vor să dezvolte parteneriate, ci sunt interesate să găsească vasali, și Rusia nu este interesată de astfel de relaţii, potrivit Mediafax. 

“Unele puteri majore, superputeri care pretind exclusivitate, se consideră unicul centru de putere din lume. Ele nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali. Mă refer la Statele Unite. Rusia nu poate exista într-un astfel de sistem al relaţiilor”, a afirmat Putin, în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, relatează agenţia Sputnik în pagina electronică.

Statele occidentale vor realiza mai devreme sau mai târziu că ar trebui să ajungă la un compromis cu Moscova, în loc să încerce să-şi impună opiniile în faţa Rusiei, a adăugat preşedintele rus.

El a apreciat că încercările de a face rău Rusiei prin sancţiuni sunt “inutile şi fără sens”.

“Cred că partenerii noştri vor realiza acest lucru la un moment dat şi cel puţin vor încerca să ajungă la un compromis în loc să impună clişee, despre care cred că sunt corecte”, a mai spus el.

Citește și: Putin: Rusia nu vrea să creeze un imperiu, ameliorează integrarea regională

Putin a adăugat că Rusia şi interesele sale trebuie respectate pentru ca relaţiile normale cu Occidentul să fie reluate.

“Nu suntem noi cei care au subminat relaţiile, noi suntem întotdeauna în favoarea unor relaţii normale cu toate statele din est şi vest. Cea mai importantă condiţie pentru restaurarea relaţiilor normale este respectul pentru Rusia şi interesele sale”, a precizat liderul rus.

El a reiterat că Moscova nu consideră nicio ţară ca fiind inamicul său şi sfătuieşte alte state să nu trateze Rusia în acest fel.

“Noi suntem o ţară cu un potenţial de creştere uriaş, cu resurse naturale vaste şi, desigur, suntem o superputere nucleară. Astfel că este la fel de onorabil să fii prietenul sau duşmanul nostru. Noi nu considerăm pe nimeni inamic şi sfătuim să nu fim consideraţi inamici”.

Putin a mai spus că Rusia nu are nicio intenţie să participe la un război, dar va continua să îşi consolideze capacităţile de apărare.

“Nu vom merge la luptă dar, desigur, ne vom consolida capacităţile de apărare, astfel ca nimeni să nu-şi dorească să lupte cu Rusia”, a subliniat el.

Preşedintele rus răspunde joi întrebărilor cetăţenilor, fără să accepte întrebări din străinătate, în cadrul celei de-a 13-a sesiuni a “liniei directe cu Vladimir Putin”, care a început la ora 12.00 (12.00, ora României), programul fiind difuzat în direct de mai multe posturi de televiziune şi de radio.

Cele mai citite

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

Karim A.A. Khan KC, procuror al CPI, solicită mandate de arestare pentru  Benjamin Netanyahu, ministrul apărării israelian Yoav Galalnt și mai mulți lideri ai...

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime...
Ultima oră
Pe aceeași temă