9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin este tot mai agresiv. Dictatorul de la Moscova a început construcția...

Putin este tot mai agresiv. Dictatorul de la Moscova a început construcția unor noi baze militare în Marea Barents. Norvegia îi cere lui Trump să se decidă mai repede cum abordează problema Rusiei expansive

Guvernul norvegian i-a cerut lui Donald Trump să-și definitiveze politica privind relația cu Vladimir Putin, „un tip strașnic”, după cum îl cataloga, deoarece Rusia și-a urgentat lucrările la noile baze militare arctice. 

Într-o convorbire telefonică, Erna Solberg, premierul Norvegiei, i-a subliniat lui Trump profunda îngrijorare față de testele cu rachete efectuate de forțele ruse, de sosirea unor submarine și echipamente militare în bazele navale arctice, și i-a cerut să-și manifeste poziția față de toate acestea. 

„Rușii își reconstruiesc bastioanele după vechiul concept sovietic”, a declarat Ine Eriksen Soreide, ministrul Apărării, referindu-se la discuția premierului cu Donald Trump.

Este vorba de strategia Uniunii Sovietice de a-și întări masiv prezența militară în zona Mării Barents. Activitatea intensă pentru terminarea unor baze militare navale și aeriene demonstrează că Putin acordă aceeași importanță zonei. Rusia este acum capabilă să închidă posibilitatea forțelor aliate de a-și suplimenta bazele din zona cuprinsă între Groenlanda, Islanda și Marea Britanie, ceea ce înseamnă că poarta strategică spre nordul Atlanticului este compromisă. Oficiali ai SUA și ai NATO au atras atenția în mod repetat că activitatea submarinelor rusești în această zonă a atins nivelul cel mai ridicat de la sfârșitul Războiului Rece. 
Imediat ce a fost anunțată victoria lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA, Rusia și-a intensificat activitățile militare în teatrele de operații unde este prezentă și a început construcția unor noi linii, pe care o numește „defensivă”, dar țările vecine cu aceste activități frenetice le consideră ofensive. Donald Trump, care a avut o retorică nefavorabilă vechilor aliați ai SUA, UE și NATO, în campania electorală, nu și-a manifestat clar poziția față de Rusia după ce a fost ales. Doar într-o convorbire telefonică l-a asigurat pe omologul rus că dorește să întărească relațiile cu Rusia. Evaziv și pentru Rusia, și pentru aliații tradiționali ai SUA. De exemplu, Trump nu l-a criticat pe Putin pentru susținerea regimului Bashar al-Assad în Siria, regim ce se face vinovat de atâtea crime împotriva umanității, și nici pentru intervenția acestuia în conflictul din Ucraina. 
NATO i-a cerut lui Trump să continue angajamentul predecesorilor săi în privința alianței militare, precum și contribuția în teatrele de operații unde deja sunt implicați. Ine Eriksen a declarat că a Norvegia a fost asigurată că SUA va respecta angajamentul față de NATO, „dar rămân anumite îngrijorări”. 
„Ceea ce este foarte important pentru noi în momentul de față este ca și noi, și SUA, să avem o politică clară, previzibilă, față de Rusia”, a declarat ministrul norvegian al Apărării. „Cu cât SUA își vor declara poziția mai repede, cu atât va fi mai bine pentru securitatea Europei”, a subliniat Ine Eriksen.
Norvegia va investi în cinci avioane de supraveghere maritimă Boeing P-8A, pentru a putea urmări activitatea submarinelor rusești și va coopera cu Marea Britanie, care cumpără nouă asemenea avioane. 
Russia Today a anunțat că baza din Kotelny Island va fi aprovizionată cu tehnică modernă, iar alte baze militare mai mici și șase aeroporturi militare noi vor fi terminate în 2017 în Wrangel Island.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă