12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPutin acuză: Ideile lui Lenin au dus la căderea Uniunii Sovietice

Putin acuză: Ideile lui Lenin au dus la căderea Uniunii Sovietice

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit, joi, despre rolul pe care fostul conducător sovietic Vladimir Lenin, decedat în 1924, l-a avut în Rusia, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, preşedintele Rusiei a declarat, în cadrul unei reuniuni a Consiliului prezidenţial asupra ştiinţelor şi educaţiei, că “iIdeile trebuie să ducă la rezultate bune, nu cum a fost cazul lui Vladimir Ilici’ Lenin”. 

Mai mult, el a precizat că ideile lui Lenin “au dus în final la căderea Uniunii Sovietice”, în 1991. El a explicat că la mijloc a fost vorba de o “bombă nucleară”, depusă “sub imobilul numit Rusia şi ea a explodat ulterior”, potrivit Interfax.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să atenueze impresia creată de cuvintele şefului statului rus, precizând că Putin “nu a făcut altceva decât să-şi spună punctul de vedere. Fiecare persoană, inclusiv preşedintele, are dreptul să aibă atitudinea proprie faţă de rolul unei pesonalităţi sau al alteia în istorie”, a subliniat el. 

Dmitri Peskov a asigurat, de altfel, că o eventuală înhumare a lui Lenin “nu este pe ordinea de zi”.

La 25 de ani după căderea URSS şi a regimului comunist, Lenin – decedat în 21 ianuarie 1924 – rămâne foarte prezent în Rusia, unde mii de străzi şi monumente omagiază în continuate memoria celui care a fost liderul Revoluţiei din Octombrie 1917 şi fondatorul statului sovietic. 

Corpul îmbălsămat al lui Lenin odihneşte în mausoleul său din Piaţa Roşie, în faţa zidurilor Kremlinului, locul cel mai simbolic al ţării, la câţiva metri de mormântul lui Stalin.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna aprilie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

pe Ponta, nu pe poante, ca să defileze frumos pe podiumul electoral

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca Gabriela Firea, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Capitalei, să nu mai creadă că nu o susține în...
Ultima oră
Pe aceeași temă