11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPutin avertizează: În cazul în care Kievul respinge propunerile privind gazele, relațiile...

Putin avertizează: În cazul în care Kievul respinge propunerile privind gazele, relațiile dintre noi se vor schimba

Preșdintele rus Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că dacă Ucraina va respinge în continuare propunerile ruse cu privire la gaze, ”relațiile dintre noi vor intra într-un alt stadiu”, remarcând, între altele că noile autorități de la Kiev au ajuns să respingă până și prețul cu care fostul președinte prorus ucrainean Viktor Ianukovici cumpăra gaze din Rusia, informează Agerpres.

”Rusia duce negocieri în mod transparent și deschis. Eu cred că propunerile noastre sunt mai mult decât ca între parteneri, fiind destinate să sprijine economia ucraineană într-un moment dificil pentru ea”, a declarat Putin, într-o reuniune cu membri ai guvernului rus, informează Ria Novosti.

Rusia a propus Ucrainei aceleași condiții de preț la gaze ca în perioada președintelui Viktor Ianukovici: reduceri la prețul contractual și un preț final de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

'În cazul în care propunerile noastre vor fi respinse, înseamnă că vom trece într-un stadiu complet diferit. Dacă va fi așa, atunci vom trece într-o altă dimensiune. Nu este opțiunea noastră, nu noi o dorim', a afirmat șeful statului rus, în opinia căruia Kievul, cerând reducerea prețului la gaze în schimbul rambursării plății la gazele consumate, împinge deliberat situația în impas.

Făcând aluzie la ”insolența” vecinilor, Putin a remarcat că ”partenerilor ucraineni acest rabat li se pare mic, ei vor reduceri și mai mari”. ”Dar pe ce bază?”, a întrebat retoric liderul rus.

Ucraina a respins miercuri prețul de 385 de dolari pe mia de metri cubi oferit de Moscova la livrările de gaze, cea de-a șasea rundă a negocierilor tripartite UE-Rusia-Ucraina încheindu-se fără niciun rezultat.

Chiar și comisarul european pentru energie Guenther Oettinger a aprobat oferta guvernului rus, scrie Ria Novosti. ”Când problema ajunge la un preț de 385 de dolari, la o reducere de 100 de dolari, cred că 385 este o reducere și poate fi considerat un preț acceptabil”, a spus el, subliniind că necesitatea ajungerii la un acord între gigantul rus Gazprom și societatea ucraineană Naftogaz cu privire la livrările de gaze rusești pe următoarele 15-18 luni.

Cu toate acestea, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a cerut miercuri, din nou, într-o ședință de guvern, revizuirea completă a contractelor cu privire la importurile de gaze din Rusia. 'Noi cunoaștem aceste capcane rusești', a spus Iațeniuk, aluzie la reducerea cu 100 de dolari a prețului la gaze oferită de partea rusă.

Reducerea la gaze se stabilește printr-o decizie a guvernului rus și tot printr-o decizie a guvernului poate fi abolită, a remarcat șeful executivului ucrainean, cu referire la istoria recentă. ”Prin urmare, propunerea noastră a fost și rămâne aceeași: revizuirea contractului”, a concluzionat primul ministru ucrainean.

”Dacă gazele sunt o armă politică atunci este clar că sunt o armă în mâinile guvernului rus. Însă dacă gazele sunt ca pretutindeni o marfă, atunci facem comerț pe bază de contract și nu pe baza faptului că Rusiei îi place sau nu guvernul ucrainean”, a insistat el.

Președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat (camera inferioară), Aleksei Pușkov, a taxat drept 'aroganță' declarațiile premierului ucrainean. 'Iațeniuk a decis că +prețul de piață+ la gazele rusești este de 268 de dolari pe mia de metri cubi și dictează acest preț fictiv, sperând în ajutorul occidental.

Câtă insolență, totuși', a scris Pușkov, într-un tweet pe contul său de Twitter. 'Orice răbdare are limite, dacă Kievul vrea să vadă acest lucru, în curând se va convinge', adaugă Pușkov în postarea sa.

Gazprom a anunțat miercuri că a prelungit până la 16 iunie termenul limită până la care Ucraina trebuie să-și achite datoriile pentru gazele naturale livrate, precedentul termen expirând marți la ora 6,00 GMT. Aceasta este ultima concesie, a avertizat miercuri Gazprom.

În acest context, directorul Centrului pentru marketing politic din Kiev, Vasili Stoiakin, a estimat că Moscova ar putea să închidă robinetul.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă