12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin caută ajutorul lui David Cameron pentru refacerea relațiilor cu Occidentul

Putin caută ajutorul lui David Cameron pentru refacerea relațiilor cu Occidentul

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul britanic David Cameron au avut o întrevedere, sâmbătă, la Brisbane, în vederea ameliorării relaţiilor dintre Rusia şi Occident, grav afectate din cauza crizei din Ucraina, a anunţat Kremlinul.

Putin se confruntă cu o puternică presiune din partea Occidentului, care cere Moscovei să înceteze susţinerea rebeliunii separatiste din estul Ucrainei, Cameron acuzând Rusia că se comportă ca un "stat mare care agresează ţările mai mici din Europa".

În acest context, Putin şi Cameron au ales că aibă o întrevedere cu uşile închise în marja summitului G20.

Ei s-au salutat şi-au strâns mâinile, dar au aşteptat ca jurnaliştii să părăsească încăperea pentru a începe discuţiile, au anunţat agenţiile ruse de presă.

La Londra, o sursă din Downing Street a anunţat că David Cameron l-a avertizat pe Vladimir Putin că ar trebui să facă o alegere.

"Premierul s-a exprimat clar încă de la începutul discuţiilor pe tema Ucrainei, spunând că suntem la o răscruce şi că trebuie să alegem ce vrem să facem în continuare", a spus această sursă, citată de presa britanică.

Occidentalii au acuzat în cursul acestei săptămâni Rusia că trimite întăriri în estul Ucrainei, generând temeri în privinţa revenirii la un război total.

La rândul său, Kremlinul a anunţat că Putin şi Cameron şi-au exprimat, la Brisbane, dorinţa unei concilieri între Rusia şi Occident.

"Vladimir Putin şi David Cameron şi-au exprimat interesul de a reface legăturile dintre Rusia şi Vest şi de a adopta măsuri eficiente pentru soluţionarea crizei ucrainene", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

"Ei au vorbit despre motivele fundamentale ale neînţelegerii curente dintre Rusia, Statele Unite şi unele ţări europene", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru jurnaliştii ruşi prezenţi la Brisbane.

Dar, a precizat el, chiar dacă discuţiile s-au focalizat asupra crizei ucrainene, cei doi lideri au evocat şi alte subiecte. "Putin şi Cameron au evocat temele Siria şi SI", gruparea Stat Islamic, care controlează o parte din teritoriile irakian şi sirian, a spus el.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă