15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPutin explică anexarea Crimeei: Rusia nu putea permite ca peninsula să devină...

Putin explică anexarea Crimeei: Rusia nu putea permite ca peninsula să devină parte a NATO

Preşedintele Vladimir Putin a susținut că Rusia a anexat Crimeea, pentru că nu putea permite ca această peninsulă să intre în componenţa NATO, relatează postul public de televiziune Rossia 24, conform Mediafax.

"Vreau să fie clar şi sincer. Menţineam un dialog cu partenerii noştri – cu europenii şi americanii – folosind doar instrumente diplomatice şi paşnice. Însă la încercările noastre de a continua acest dialog, ei ne-au răspuns prin susţinerea unei lovituri de stat anticonstituţionale în Ucraina. Nu aveam nicio garanţie că Ucraina nu va deveni mâine parte a NATO", a declarat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului de televiziune TF1.

"Să mă scuzaţi, dar noi nu puteam proceda altfel în aceste condiţii, când un teritoriu cu o populaţie preponderent de origine rusă risca să ajungă într-o alianţă militară internaţională, deşi locuitorii Crimeei voiau să fie în componenţa Rusiei", a adăugat el.

Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că "o politică bazată pe expansiune şi cuceriri de teritorii nu are viitor în epoca contemporană".

El a subliniat că destrămarea fostei Uniuni Sovietice a fost o "catastrofă umanitară a secolului XX, ci nu una de tip politic sau ideologic".

De asemenea, preşedintele rus a declarat că ar vrea ca numele lui să rămână în istorie şi să fie legat de ameliorarea condiţiilor de viaţă în Rusia.

"Aş vrea să fiu considerat drept un om care a făcut tot de a putut pentru fericirea şi prosperitatea ţării sale, a poporului său", a spus Putin.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă