13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin îşi vânează din nou rivalul

Putin îşi vânează din nou rivalul

Rusia a lansat o nouă vânătoare contra opozantului şi fostului oligarh, exilat în Europa, Mihail Hodorkovski, inculpat de justiţia rusă pentru o crimă din 1998.

Nouă luni după ieşirea din închisoare, fostul oligarh şi patron al gigantului energetic Iukos, Mihail Hodorkovski şi-a făcut o revenire spec-taculoasă pe scena politică – în septembrie, cu ocazia festivalului organizat de Le Monde, el a anunţat că intenţionează să devină preşedintele Rusiei. Aceeaşi intenţie a provocat riposta Kremlinului finalizată cu distrugerea holdingului Iukos şi închiderea patronului său în temniţele Siberiei. Nimic de mirare că Hodorkovski a devenit din nou o ţintă de distrus pentru liderul rus.

Justiţia rusă suspectează că Hodorkovski, care locuieşte în prezent la Londra, ar fi comandat asasinarea unui primar din Siberia, în urmă cu 17 ani, acuzaţii pe care Hodorkovski le denunţă ca „motivate politic”. Victima, Vladimir Petukov, era primarul din Nefteiugansk, oraş unde era instalată o veche filială a grupului petrolier Iukos, atunci proprietate a lui Hodorkovski. Fostul şef al securităţii com-paniei Iukos, Alexei Piciughin, a fost condamnat în 2007 la închisoare pe viaţă pentru acest asasinat.

Hodorkovski este acuzat şi de tentativă de asasinat asupra lui Viaceslav Kokoşkin, garda de corp a lui Petukov, care se află alături de el în ziua morţii, ca şi de cele din 1998 şi din 1999 a omului de afaceri Evgheni Ribin, directorul companiei East Petroleum Handelsges, la Viena. Afacerea, închisă în 1998 a fost redeschisă 17 ani mai târziu după ce faptele au fost plasate de Comitetul de anchetă sub autoritatea Kremlinului, care la începutul lui decembrie l-a convocat pe Hodorkovski pentru interogatoriu. Comi-tetul a anunţat intenţia lan-sării „unui aviz de căutare” contra fostului PDG exilat în Europa. „Implicarea lui Mihail Hodorkovski a fost stabilită” pe baza „noilor dovezi”, afirmă organismul judiciar adăugând că „nici o decizie importantă la Iukos nu era luată fără avizul lui”.

Fostul patron al Iukos a petrecut aproape 10 ani în închisori din Siberia după arestarea sa din 2003 şi a condamnării pentru „furt prin escrocherie la scară amplă” şi „evaziune fiscală”, înainte de a fi graţiat în 2013 de preşedintele rus, Vladimir Putin. Compania a fost sechestrată şi vândută ieftin fiind cumpărată de companii de stat conduse de oameni din cercul de putere al lui Putin.

După ce afirmase că nu mai doreşte să se amestece în politică, Hodorkovski a creat o mişcare destinată să reunească  forţele pro-europene din Rusia. După acuzaţiile lansate contra sa de anchetatorii ruşi, fostul oligarh a făcut apel la o „revoluţie” în Rusia şi a denunţat o „lovitură de stat” din partea lui Putin, considerând că deţine puterea „ilegal”.

Într-un interviu pentru Monde, el a revenit asupra am,biţiilor sale şi a raporturilor cu Vladimir Putin.

„Dacă ţara ar putea să fie condusă în linişte, nu aş intra în concurenţă cu cei care au ambiţii prezidenţiale. Nu este ceva ce aş dori să fac, dar consider că actualul regim conduce în forţă ţara spre criză. Rezolvarea s-ar putea opera în două moduri. Primul, este venirea la putere a unui personaj foarte autoritar, ca Vladimir Putin sau chiar mai rău, deşi consider că înaintea plecării Putin va epuiza modelul autoritar. Asta ne va antrena la un nivel de autoritarism  în care consider că nu vom putea supravieţui. Rusia îi  poate supravieţui lui Putin, dar o nouă întârziere de 20 de ani nu va fi viabilă pentru ţară. A doua opţiune ar consta din trecerea la reforme instituţionale şi ajungerea la un model mai echilibrat”.  

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă