16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPutin l-a demis pe șeful Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, cu șase...

Putin l-a demis pe șeful Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, cu șase luni înainte de alegeri

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a înlocuit joi pe şeful Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Ciurov, cu şase luni înaintea alegerilor legislative, informează EFE, citată de Agerpres.

"A fost o decizie a şefului statului. Este un proces normal şi natural de rotaţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Decizia lui Putin a fost salutată de opoziţia comunistă şi liberală.

Vladimir Ciurov a condus Comisia Electorală Centrală începând din anul 2007. El a fost criticat sever de opoziţie după alegerile legislative din anul 2011, când a fost acuzat că a participat la fraudarea alegerilor în favoarea partidului Rusia Unită, formaţiunea lui Putin. Acel scrutin a condus la cele mai ample proteste antiguvernamentale care au avut loc în Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. 

Liderul partidului liberal Yabloko, Emilia Slabunova, a salutat înlocuirea şefului CEC, dar a amintit că responsabilitatea corectitudinii alegerilor o poartă şi comisiile electorale regionale, unde fraudele sunt mai grave şi de obicei sunt trecute cu vederea. 

Şi comuniştii s-au arătat mulţumiţi de această decizie, adăugând totuşi că nu îşi fac iluzii, întrucât legislaţia în vigoare oferă partidului prezidenţial suficiente pârghii administrative. 

După înlocuirea lui Ciurov, liderul de la Kremlin a numit-o în CEC pe responsabila cu drepturile omului Ella Panfílova, despre care se speculează că ar putea fi viitoarea şefă a acestei instituţii. 

Partidele politice reprezentate în prezent în parlamentul federal rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, sunt Partidul Rusia Unită (formaţiune majoritară), Partidul Comunist, Partidul Rusia Justă şi Partidul Liberal Democrat. Opoziţia extraparlamentară negociază în prezent participarea la alegeri pe o listă unică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă