7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPutin l-a felicitat pe fostul președinte Gorbaciov, de ziua lui de naștere

Putin l-a felicitat pe fostul președinte Gorbaciov, de ziua lui de naștere

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Mihail Gorbaciov, primul şi ultimul preşedinte al URSS, care împlineşte marţi vârsta de 85 de ani, informează TASS citată de Agerpres.

Putin subliniază în mesajul său de felicitare calităţile fostului lider sovietic, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.

''Sunteţi cunoscut ca un om extraordinar, ca un om de stat şi o personalitate publică proeminentă. Cunoştinţele profesionale, experienţa şi importantul dumneavoastră potenţial creator sunt şi astăzi necesare şi contribuie la dezvoltarea colaborării umanitare internaţionale'', subliniază Vladimir Putin. El îi urează lui Gorbaciov ''sănătate şi toate cele bune''. 

Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) între 1985 şi 1991 şi primul şi ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice (1990-1991), s-a născut la 2 martie 1931, în localitatea Privolnoe din regiunea Stavropol. Eforturile sale în vederea democratizării sistemului politic al URSS şi a descentralizării economiei au dus la căderea comunismului şi destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. 

Pentru contribuţia sa la căderea Zidului Berlinului, Gorbaciov a primit în 1990 Premiul Nobel pentru Pace. El este în prezent preşedinte al unei fundaţii ce îi poartă numele şi care se ocupă de programe de caritate şi de educaţie. Participă la reuniuni internaţionale şi se pronunţă adesea asupra problemelor interne din Rusia, dar şi a celor de pe plan mondial. 

Într-un recent interviu pentru un post rus de televiziune, Mihail Gorbaciov afirma că, în pofida vârstei sale, nu va sta departe de politică, avertizând că lumea traversează în prezent o perioadă periculoasă care ar putea duce cel puţin la un nou 'război rece'. 

În privinţa situaţiei interne din Rusia, Mihail Gorbaciov a avut în ultimii ani opinii foarte critice faţă de politica promovată de Vladimir Putin, dar i-a lăudat politica externă, în special acţiunile din Ucraina şi Siria. 

Într-un articol publicat luni de cotidianul Novaia Gazeta, Mihail Gorbaciov îi cerea actualului lider de la Kremlin să construiască o 'democraţie reală' în Rusia, apreciind însă că unele concepte promovate de Vladimir Putin după sosirea sa la putere, cum ar fi cel al 'democraţiei dirijate' sau cel al 'puterii verticale', au stabilizat atunci situaţia Rusiei, mai ales în ce priveşte economia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă