13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin nu se poate lipsi de separatişti

Putin nu se poate lipsi de separatişti

 

La Amsterdam a aterizat primul avion purtând trupuri ale victimelor zborului MH17, doborât de separatişti în estul Ucrainei cu o rachetă. La Kiev, Ministerul Apărării a anunțat că două avioane de luptă Suhoi-25 au fost doborâte miercuri în estul țării, aparatele aflându-se în regiune pentru a susține o operațiune terestră a forțelor ucrainene. La Moscova, preşedintele rus, în loc să regrete catastrofa aeriană a avionului malaezian, a criticat Kievul şi Occidentul pentru escalada conflictului din regiune.

Aînceput ultimul drum pentru victimele zborului MH17. Un avion militar olandez plin cu sicrie a plecat din oraşul ucrainean Harkov şi a ajuns la Amsterdam, primul dintr-o lungă serie de zboruri de repatriere a corpurilor celor 298 de pasageri şi membri ai echipajului ucişi când o rachetă a doborât zborul MH17 al companiei Malayesian Airlines deasupra estului Ucrainei. În cadrul ceremoniei organizate pe aeroportul din Harkov înaintea plecării avionului Hercules cu 16 sicrie la bord, responsabili ucraineni şi diplomați străini au amestecat omagiul solemn pentru victimele inocente cu cererile ca responsabilii atentatului împotriva MH17 să fie găsiți şi aduşi în fața justiției. În prezența unei gărzi de onoare militare ucrainene, în uniforme negre, sicriele au fost purtate la avion de ofițeri ai Academiei Militare din Kiev. Reprezentantul Olandei a declarat: „Astăzi a început călătoria voastră de întoarcere. Va fi un drum lung. Am început un proces ce va lua timp”.

Moscova nu regretă

Preşedintele Vladimir Putin a susținut un discurs de politică externă, angajându-se să folosească influența Rusiei asupra separatiştilor din estul Ucrainei, având grijă să asigure publicul său național că toate acuzele privind atentatul împotriva unui avion de pasageri pot fi înăbuşite. „Nu există amenințare militară directă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a țării noastre în acest moment”, a declarat Putin în discursul de 13 minute în Consiliul de Securitate al Rusiei.

„Suntem solicitați să ne folosim influența cu milițiile din sudul Ucrainei. Vom face, desigur, tot ce ne stă în putere, dar nu este destul”, a mai spus liderul rus, după care a criticat Ucraina pentru atacarea Donețkului tocmai când funcționarii malaezieni veniseră să preia cutiile negre ale avionului lor doborât. Analiştii sperau că Putin va anunța trimiterea unei forțe de menținere a păcii în estul Ucrainei, dar, în loc de aşa ceva, preşedintele rus a repetat pozițiile Rusiei în politica externă şi a subliniat din nou că Rusia va coopera în ancheta privind accidentul avionului malaezian, părând că doreşte atenuarea presiunii Occidentului asupra Moscovei din cauza situației din Ucraina.

Putin a declarat că Rusia este forte pentru că este independentă de alianțe internaționale, aparent un răspuns la acuzațiile liderilor occidentali că este din ce în ce mai izolată. În plan intern, guvernul lui Putin s-a îndreptat împotriva organizațiilor independente. Ministerul Justiției a adăugat cinci noi ONG-uri pe lista „agenților străinătății”, între care Memorial, cea mai veche organizație pentru drepturile omului în Rusia.

Război peste Canalul Mânecii

Trei zile după doborârea avionului malaezian deasupra estului Ucrainei, occidentalii au mărit presiunea asupra Moscovei, acuzând-o că este responsabilă în această afacere, dar au ieşit la lumină diviziuni în atitudinea ce trebuie adoptată contra Kremlinului. În ultimele zile, Marea Britanie a criticat deschis Franța pentru livrarea de nave militare Mistral Moscovei, în plină criză ucraineană. Însă un raport parlamentar britanic, publicat miercuri, 23 iulie, dezvăluie că Londra continuă să exporte în Rusia anumite tipuri de armanent, mai puțin puternice.

Premierul britanic, David Cameron, a cerut UE să adopte sancțiuni economice de amploare contra Rusiei şi să înceteze vânzările de arme către această țară, arătând cu degetul spre Franța. El a precizat că Marea Britanie a oprit deja astfel de exporturi, aşa cum a promis în martie. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a ripostat: „Dragi amici britanici, să vorbim şi despre finanțe. Am înțeles că nu le merge rău oligarhilor ruşi la Londra”.

Raportul parlamentar britanic evidențiază că 251 de licențe eliberate de guvernul de la Londra, prin care se permite vânzarea de bunuri controlate în valoare globală de 132 milioane lire sterline (167 milioane euro), sunt în vigoare. Aceste licențe de export autorizează vânzarea de arme de precizie, de muniție pentru arme uşoare, veste antiglonț, „echipamente criptografice” de comunicații militare şi pentru viziune de noapte. Dawning Street 10 a insistat că toate licențele privind armele acordate pentru echiparea armatei ruse au fost suspendate după catastrofa zborului MH17.

Războiul vorbelor din ce în ce mai acide dintre Londra şi Paris asupra vânzării de material militar Moscovei s-a accentuat în noaptea de marți spre miercuri, când şeful partidului socialist, la putere, al preşedintelui François Hollande, l-a numit pe Cameron „ipocrit”. 

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă