21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPutin păzeşte tronul aliatului său, Assad

Putin păzeşte tronul aliatului său, Assad

Ajutând armata siriană să preia Palmira de sub controlul Statului Islamic, Rusia a reafirmat rolul său major în conflictul sirian şi a demonstrat că dispune în continuare de mijloace militare la faţa locului pentru a interveni eficient.

Pentru Rusia, menţinerea poziţiei în Siria şi accesului la Mediterana, trec prin Bashar al-Assad. Din aceste motive, Putin a decis implicarea bombardierelor ruse în Siria în septembrie, moment în care aliatul său de la Damasc mai controla o parte a capitalei şi ceva kilometri în jur, fiind asediat de forţele opoziţiei şi de cele ale organizaţiei Statul Islamic. După şase luni de bombardare a poziţiilor opoziţiei şi mai deloc ale SI, Putin anunţa cu mare pompă la 14 martie, retragerea unei părţi a forţelor ruse din Siria. Cum negocierile de pace de la Geneva trenează, Putin a trecut la următoarea acţiune. Eliberarea Palmirei, celebrul oraş antic aflat în pa­trimoniul UNESCO, căzut în mâinile jihadiştilor.

Operaţiunea de recucerire a Palmirei, care a durat doar câteva zile, a fost pregătită de generali ruşi şi este încă o piesă în puzzle-ul liderului de la Kremlin, care s-a plasat în centrul eşichierului sirian. Vladimir Putin nu este nici un mare democrat, nici un uma­nist înflăcărat, dar fără îndoială este un fin strateg cu o bună doză de sânge rece adăugată la realpolitik. Prin anunţarea retragerii militare parţiale din Siria, el a realizat o lovitură de maestru. Organizând elibe­rarea Palmirei, Putin a obţinut o victorie psihologică a Rusiei asupra Occidentului, protejatul său Bashar al-Assad putând fi prezentat acum ca un zid eficient contra jihadismului. Pentru prima oară, regimul de la Damasc apare ca o veritabilă forţă, capabilă să lupte contra Statului Islamic, precizează analişti şi observatori. Şi ca
atare de neînlocuit…

Marioneta Kremlinului

Succesul armatei siriene şi avansarea spre Raqqa, fieful SI în Siria, oferă noi argumente Moscovei pentru a pleda în favoarea unei coaliţii unice din care va face parte regimul de la Damasc, o schemă respinsă până acum de occidentali. Intervenţia rusă în septembrie în Siria a permis reaşezarea la putere a lui Assad, care ajunsese să mai controleze o mică parte din zona Damascului. Assad este acuzat de crime contra opozanţilor, occidentalii cerând înlăturarea lui ca o condiţie pentru rezolvarea situaţiei din Siria.

Putin a schimbat optica demonstrând că faţă de SI, Assad este opţiunea similară cu „eu sau haosul“. Intervenţia militară rusă în Siria în toamna lui 2015 a schimbat datele în favoarea lui Assad. Acum, bombardamentele ruse care au alungat jihadiştii din Palmira au adus speranţe locuitorilor asupriţi de teroriştii Statului Islamic – care au distrus vestigii antice din oraş şi l-au maltratat şi decapitat pe fostul director al antichităţilor din Palmira. Dar, în acest oraş au fost ucişi şi opozanţii regimului Assad tatăl. Mii de deţinuţi politici au fost torturaţi ani de zile şi sute dintre ei au fost masacraţi în iunie 1980, ca „represalii“ la o tentativă de asasinat contra lui Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar.

Dictatura Assad

Sub fluxul elogiilor care salută victoria lui Assad şi a lui Putin (eliberarea Palmirei) nu trebuie uitat că această „eliberare“ este simbolul unui singur viitor pe care cei doi îl oferă poporului sirian – restaurarea dictaturii, prezentată ca unica alternativă la oroarea jihadistă. Dar a rămas şi o a treia cale, cea a sirienilor care se opun atât Statului Isla­mic, cât şi lui Bashar al-Assad.

Nu este un secret că între Washington şi Moscova au loc negocieri privind situaţia din Siria în paralel cu cele oficiale de la Geneva, ambele părţi părând favorabile instaurării unui stat federal sirian. Interesele lor sunt apropiate – păstrarea instituţiilor siriene şi lupta contra organizaţiilor jihadiste – dar divergenţele persistă în ce priveşte soarta rezervată pentru Bashar al-Assad, ca şi pentru clasificarea opozanţilor armaţi ai regimului sirian în categoria grupurilor teroriste.   

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost invitat la Moscova în aprilie pentru a discuta cu Vladimir Putin despre Siria şi securitatea din regiune.

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă