13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPutin şi Erdogan, prieteni în izolare

Putin şi Erdogan, prieteni în izolare

Preşedinţii rus şi turc au reconsiderat diferendul asupra Siriei şi au afişat dorinţa comună de reconciliere după luni de criză provocată de distrugerea unui bombardier rus de către aviaţia turcă.

Recep Tayyip Erdogan şi  Vladimir Putin s-au întreţinut în Palatul Konstan­tinovski din Sankt Petersburg, întâlnire calificată „cons­tructivă“ de liderul rus. Au uitat totul şi au reînceput „o nouă etapă“ în relaţiile ruso-turce. ­Erdogan se află în prima sa vizită în afara ţării după puciul ratat din 15 iulie şi în prima vizită în Rusia după criza care a marcat răcirea relaţiilor între Ankara şi Moscova.

Cei doi lideri sunt interesaţi să afişeze o apropiere pentru a demonstra Occidentului că relaţiile bilaterale tensionate nu i-au lăsat izolaţi. Deşi Erdogan a insistat multă vreme ca preşedintele sirian, Bashar al-Assad, să cedeze puterea înaintea discutării oricărui acord de pace pentru Siria, succesul Rusiei pe câmpul de luptă sirian, susţinută de Iran, se pare că a modificat datele.

Vizita lui Erdogan în Rusia a intervenit a doua zi după ce a adunat cu autobuze şi vapoare un milion de turci la o manifestaţie-gigant  menită să demonstreze tuturor că este „sultanul“ Turciei, susţinut de popor. Apropierea de Rusia este o replică la erodarea relaţiilor Turciei cu SUA şi UE, care au criticat epurările masive şi adesea brutale  declanşate de Erdogan după puciul eşuat, Ankara fiind nemulţumită că aliaţii occidentali au eşuat testul de solidaritate. Spre deosebire de Putin, care a fost unul din primii responsabili străini de prim-plan care l-a contactat telefonic pe Erdogan pentru a condamna acea lovitură de forţă.

 

Cu ochii pe fisurile din NATO

 

Reuniunea de la Sankt Petersburg poate părea uimitoare, având în vedere că până la finele lunii mai, Moscova şi Ankara şi-au adresat insulte reciproce. Dar Kremlinul nu ratează niciodată ocazia de a exploata fisurile din alianţa NATO şi de mai multe ori şi-a exprimat susţinerea lui Erdogan după lovitura de stat eşuată, propriile relaţii ale Rusiei cu Occidentul fiind afectate după anexarea Crimeii în 2014 şi intervenţia în estul Ucrainei. Astfel, Erdogan şi Putin  au dorit să demonstreze că „sunt amici“, că au alţi parteneri, că nu sunt izolaţi, că au opţiuni şi parteneri ne-occidentali.

 

Asemănări numeroase

 

Cei doi preşedinţi sunt adesea consideraţi asemănători – autoritari, combativi, inflexibili şi naţionalişti, prea puţin preocupaţi de subtilităţi ca libertatea de expresie. Puţin deschişi criticilor, ambii împărtăşesc aceiaşi retorică şi nu ezită să „atace“ o ţară întreagă, dar renunţă rapid când sunt în joc interesele strategice. Au o sete de putere absolută, controlează justiţia şi media şi se bucură fiecare de reşedinţe pe măsură. Ambii au mijloace de a-şi satisface dorinţele de lux, şi Putin şi Erdogan fiind în fruntea unei averi colosale cu origini tulburi. Şi dacă sunt opuşi în dosarul sirian, Putin şi Erdogan împărtăşesc o ură viscerală faţă de Occident şi nu apreciază lecţiile în materie de drepturile omului. Represiunea opozanţilor este încă un punct comun.

 

Economia, prioritatea Ankarei

 

Relaţiile ruso-turce s-au deteriorat considerabil după afacerea bombardierului rus doborât la frontiera turco-siriană, dar, după luni de invective, Moscova a acceptat cu o rapiditate neaşteptată regretele exprimate de Ankara. După incidentul aviatic, Putin a anunţat sancţiuni economice, excluzând Turcia din contractele de construcţii, a impus embargou asupra exporturilor de fructe şi legume spre piaţa turcă, a oprit zborurile charter care duceau milioane de ruşi spre zonele turistice din Turcia şi a cerut ruşilor să-şi facă vacanţele acasă. Şi, două proiecte cruciale de energie dorite de Rusia  au fost îngheţate – o centrală nucleară şi o conductă de gaz considerată o cale alternativă la cele blocate de Europa.

După ce s-au ridicat sancţiu­nile în sectorul turistic, crucial pentru Turcia, foarte afectată de lipsa turiştilor ruşi, Moscova şi Ankara au reanimat gazoductul TurkStream, deşi pentru moment va fi limitat la piaţa turcă şi nu destinat celei europene, din cauza „garanţiilor“ vrute de Vladimir Putin din partea Bruxelles-ului. „TurkStream va fi realizat cât mai rapid posibil“, a precizat Erdogan, în timp ce şantierul centralei nucleare de la Akkuyu, de concepţie rusă, va avea un „caracter strategic“. Într-o întâlnire cu actorii lumii economice, preşedintele Putin a insistat asupra faptului că restabilirea relaţiilor economice se va face „în etape“. Nu a fost semnat nici un contract ferm şi embargoul rus impus asupra unor fructe şi legume din Turcia rămâne în funcţie, deşi responsabilii ruşi au evocat o posibilă ridicare până la finele anului.

Chiar înaintea tentativei de lovitură de stat, Erdogan începuse să se simtă izolat şi a întreprins demersuri pe lângă Israel, un partener comercial de lungă dată, şi pe lângă Rusia. I-a trimis lui Putin o scrisoare prezentând scuze pentru doborârea avionului de vânătoare şi a promis trimi­terea vinovaţilor în justiţie. Legăturile economice sunt în curs de restaurare şi cele două ţări au convenit să reia contactele şi cooperarea militară în lupta contra terorismului. 

În ce priveşte dosarul sirian, cei doi preşedinţi au decis să rămână discreţi în public, Moscova rămânând un aliat al regimului Bashar al-Assad, în timp ce Ankara insistă asupra plecării lui de la putere.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă