25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin și Erdogan se angajează la noi măsuri care "să facă să...

Putin și Erdogan se angajează la noi măsuri care “să facă să avanseze relațiile ruso-turce”

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronunțat sâmbătă în favoarea unor noi măsuri care "să facă să avanseze" relațiile ruso-turce, după reconcilierea neașteptată din iunie care a urmat unei perioade de câteva luni de criză diplomatică, informează AFP.
"Ne rămâne mult de făcut pentru a restabili pe deplin cooperarea în toate domeniile. Și vom vorbi despre asta astăzi", a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc în ajunul deschiderii summitului G20.

"Turcia traversează o perioadă dificilă, luptă împotriva terorismului și se confruntă cu grave crime teroriste", a adăugat el.
Dar "sunt sigur că (…) atunci când veți normaliza pe deplin situația în țară, vom putea să mergem înainte pe drumul cooperării noastre", a subliniat președintele rus.

La rândul lui, Erdogan a estimat că cei doi lideri ar trebui să ia "anumite măsuri" pentru "a merge înainte" în cooperarea energetică între Moscova și Ankara pe care s-au pus de acord să o resusciteze în luna august, readucând pe agendă proiectul gazoductului Turkish Stream, înghețat în timpul crizei diplomatice.

Este cea de a doua întâlnire între Vladmir Putin și Recep Tayyip Erdogan în mai puțin de o lună, după reconcilierea neașteptată care a avut loc în iunie după ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, în decembrie, a unui bombardier rus de către armata turcă la granița cu Siria, incident care a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova și Ankara.

La începutul lui august, Erdogan s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu Putin, la trei săptămâni după puciul eșuat din Turcia, care a fost urmat de epurări fără precedent, pe care Moscova s-a ferit însă să le critice.

Cu prilejul acestei vizite, cele două părți au promis să facă tot posibilul pentru a readuce relațiile la nivelul de dinainte de criza diplomatică, Erdogan dând asigurări că proiectul Turkish Stream va fi realizat "cât de curând posibil".

Rusia, care i-a impus Ankarei sancțiuni dure în sectorul turistic după doborârea avionului său de luptă, a autorizat reluarea vânzării de pachete turistice în Turcia.

Vineri, Rusia a reluat și zborurile charter spre Turcia, interzise din noiembrie ca represalii împotriva Ankarei.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă