18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialReacțiile liderilor europeni, în cazul atentatului de la Ankara

Reacțiile liderilor europeni, în cazul atentatului de la Ankara

Liderii europeni au condamnat atentatul de la Ankara și au prezentat condoleanţe familiilor victimelor, potrivit Agerpres.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat că astfel de atacuri teroriste „nemiloase” reprezintă atacuri „împotriva valorilor europene” și îi vizează pe „toți”.

Totodată, preşedintele APCE, Pedro Agramunt, a condamnat cu fermitate atacul, într-un comunicat al forului paneuropean: „Aceste noi violenţe împotriva unor oameni nevinovaţi nu pot fi prin nimic justificate”.

„Una dintre priorităţile mandatului meu în calitate de preşedinte al Adunării este de a sprijini statele membre în eforturile lor de combatere a terorismului, în conformitate cu rolul Consiliului Europei’, a mai menţionat acesta. ‘Valorile şi principiile noastre comune – drepturile omului, democraţia şi statul de drept – rămân cea mai bună apărare a noastră împotriva acestui flagel”, a conchis Agramunt.

De asemenea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat cu fermitate atentatul care a avut loc, duminică, la Ankara, și care a cauzat moartea a cel puțin 34 de persoane și rănirea a peste 125. Totodată, preşedintele francez François Hollande a adresat poporului turc un mesaj de „profundă solidaritate”, potrivit agențiilor de presă internaționale, citate de Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, Vladimir Putin a condamnat cu fermitate atacul terorist inuman de la Ankara și a transmis sincere condoleanțe tuturor celor care şi-au pierdut rudele şi apropiaţii în atac. Mai mult, el a precizat că liderul le doreşte recuperare rapidă celor răniţi.

Înaintea atacului sângeros de la Ankara, Rusia acuzase Turcia de „expansiune mascată” dincolo de frontiera sa cu Siria și a insistat asupra necesităţii de a-i include pe kurzi în negocierile de pace cu scopul de a evita riscul unei sciziuni a teritoriului sirian, potrivit AFP. 

Citește și: MAE: Nu există indicii privind identitatea victimelor atentatului de la Ankara

„Turcia, tot cerând ca poziţiile kurzilor să nu se întărească în Siria, a început să-şi clameze dreptul suveran de a crea fel de fel de zone ale securităţii pe teritoriul sirian”, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu difuzat de canalul de televiziune Ren-TV. 

Mai mult, Lavrov a spus că turcii și-ar fortifica pozițiile la câteva sute de metri de frontieră, în interiorul Siriei, ceea ce reprezintă „o expansiune mascată”. Totodată, el a explicat că  Moscova va insista pe lângă ONU să-i includă pe kurzi în negocierile pentru pace în Siria, care încep luni, la Geneva.

Vineri, Rusia calificase absenţa kurzilor de la convorbirile de pace drept un „semn de slăbiciune” din partea comunităţii internaţionale, criticând opoziţia Ankarei faţă de participarea acestora. 

Și președintele Franței, François Hollande, a transmis poporului turc „un mesaj de profundă solidaritate”, ca urmare a atentatului. Astfel, șeful statului francez a precizat că Franța este alături de Turcia în lupta împotriva terorismului „ ce loveşte peste tot şi trebuie combătut cu cea mai mare energie”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj de condoleanțe omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, în care condamnă cu fermitate atacul terorist care a avut loc duminică în Ankara, informează Agerpres.

„Am primit cu tristeţe vestea atentatului care avut loc la Ankara în seara zilei de 13 martie 2016. Vă asigur că România este alături de dumneavoastră şi de poporul turc în aceste momente grele şi doresc să transmit cele mai sincere condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa, cât şi tot sprijinul pentru autorităţile din Turcia”, afirmă şeful statului în mesaj. 

El subliniază că România „condamnă cu fermitate acest nou atac soldat cu numeroase victime nevinovate şi rămâne angajată să lupte alături de Turcia şi comunitatea internaţională împotriva terorismului”. 

Totodată, premierul italian și-a exprimat durerea profundă preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi prim-ministrului turc Ahmet Davutoglu, pentru „oroarea” atentatului de la Ankara.  

Citește și:  UPDATE. FOTO+VIDEO. Explozie puternică la Ankara, soldată cu aproape 200 de morţi şi răniţi

Condoleanţele şefului guvernului italian sunt adresate de asemenea preşedintelui Cote d’Ivoire Alassane Ouattara pentru violenţele care au avut loc duminică. 

„Teroriştii trebuie să înţeleagă bine: oricât de sângeroasă este ura lor, ei nu vor reuşi să ne destabilizeze, oriunde acţionează. Riposta şi condamnarea comunităţii internaţionale vor fi ferme, unanime şi hotărâte”, a declarat Matteo Renzi într-un comunicat. 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că atacurile nu vor slăbi determinarea Turciei de a lupta împotriva terorismului, astfel că țara sa nu va renunţa niciodată la dreptul de a se apăra, potrivit Reuters.

Mai mult, el a spus că organizaţiile teroriste vizează civilii, după ce ele au pierdut lupta împotriva forţelor de securitate, adăugând că Turcia a devenit o ţintă din cauza instabilităţii regionale în ultimii ani.

Cel puţin 34 de persoane au fost ucise şi 125 rănite într-un atentat cu maşină-capcană duminică seară în centrul Ankarei, la trei săptămâni după un precedent atac sinucigaş ce a făcut 29 de morţi în capitala Turciei. Atentatul comis duminică nu a fost încă revendicat.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă