10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin va ridica mănușa aruncată de UE Gazpromului?

Putin va ridica mănușa aruncată de UE Gazpromului?

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se află în situaţia de a trebui să răspundă acuzaţiilor antitrust ale Comisiei Europene aduse Gazprom, într-un moment în care energia şi opţiunile economice ale Rusiei sunt limitate.

Acuzaţiile antitrust ale UE aduse gigantului energetic rus Gazprom reprezintă o sfidare evidentă pentru o întreprindere care, alternativ, a zguduit şi tulburat continentul european timp de decenii. Dar cazul, deschis de Bruxelles după mai bine de trei ani de anchetă, ridică şi o mulţime de alte întrebări asupra relaţiei dintre UE şi Rusia în special şi între pieţe şi politică în general, arată New York Times. O întrebare imediată este dacă Gazprom va încerca să respingă impactul acuzaţiilor Comisiei Europene ascunzându-se în spatele Kremlinului.

Citește și: Putin, lovit în „braţul gazier“

UE a acuzat Gazprom că aduce atingere concurenţei în UE prin împiedicarea fluxurilor gazului între statele membre şi prin practicarea de preţuri discriminatorii, printre altele. UE îngrijorează Gazprom pentru că Europa este de departe „principala vacă de muls” a gigantului energetic rus. Şi Gazprom şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au protestat zgomotos acuzând UE că schimbă regulile din mers. Pe de altă parte, UE a trimis un mesaj diferit Rusiei – regulile instituţiilor contează şi Gazprom nu va primi dispensă să se abată de la ele.

„Rusia nu fabrică legi internaţionale“

Gazprom se află practic sub legea Kremlinului pentru deciziile sale de afaceri, ceea ce explică un element discordant al răspunsului iniţial al companiei ruse la acuzaţiile antitrust. Săptămâna trecută, Gazprom a reamintit Bruxelles-ului că „are statut de entitate strategică controlată de stat”, ceea ce analiştii au considerat că este o recunoaştere a faptului că Gazprom este o extensie a Kremlinului, şi nu o companie reală. Iar Putin va trebui să răspundă într-un moment în care energia şi opţiunile economice ale Rusiei sunt limitate. Rusia insistă că Gazprom este întreprindere ce aparţine statului şi regulile concurenţei ale UE nu ar trebui aplicate. În schimb, fiind vorba de o întreprindere „strategică” – desemnată de guvernul rus –, UE şi Rusia ar trebui să rezolve acuzaţiile la nivel interguvernamental, şi nu prin procese obişnuite de reglementare. Acuzaţiile UE aduse Gazprom sunt un mesaj adresat Moscovei – Rusia nu fabrică legi internaţionale şi trebuie să respecte legile în vigoare.

Citește și: Putin a acceptat prelungirea acordului de livrare a gazelor în Ucraina

În realitate, opţiunile lui Putin pe frontul energiei sunt limitate. Ar putea, desigur, să ameninţe Europa cu întreruperea gazului, aşa cum a făcut în trecut, dar asta ar însemna privarea Rusiei – şi a Gazprom – de venituri cruciale în devize într-un moment în care ţara se află într-o situaţie financiară disperată, arată NYT. Beneficiile nete ale Gazprom sunt deja în scădere în acest an şi, cu o Rusie ce se confruntă cu importante deficite bugetare şi cu muncitori nemulţumiţi că nu sunt plătiţi, Putin nu îşi poate permite să piardă şi mai mulţi bani. De exemplu, Putin încurajează persoane şi întreprinderi ruse care deţin bani în conturi offshore să îi aducă în Rusia în virtutea unei amnistii propuse. O astfel de repatriere de fonduri fără un control adecvat al originii banilor este contrară recomandărilor Grupului de acţiune financiară contra spălării banilor, ori Rusia nu doreşte să fie considerată ca neconformă cu grupul de lucru. Astfel amnistia a rămas sub formă de proiect, iar banii ruseşti rămân în străinătate.

Putin trebuie să se conformeze

Lecţia este clară – Rusia este parte integrantă în energia mondială şi pieţele financiare. Până ce Putin poate convinge alte ţări că Rusia are un sistem mai bun, bazat pe reguli, el va trebui să se conformeze celui prezent. Putin nu poate triumfa cu adevărat până ce nu va ajunge să rescrie regulile jocului, fie că sunt asupra securităţii, energiei, comerţului sau finanţei. Altfel, el va trebui să reacţioneze la legile în vigoare, la redactarea cărora Rusia nu a jucat nici un rol. Pârghia principală a lui Putin rămâne controlul asupra nivelului violenţei în Ucraina. Gazprom a servit multă vreme drept armă politică a Rusiei, care a utilizat exporturile ca amenințare geopolitică. Gazprom este societatea care a perturbat fluxurile de gaz natural spre Ucraina în 2006 şi în 2009, îngheţând consumatorii din Europa, şi a oprit fluxurile spre Ucraina şi în vara trecută.

UE avertizează că Gazprom nu va primi dispensă pentru a încălca regulile concurenţei şi acuzaţiile antitrust nu pot rămâne fără răspuns.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă