11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPutin a ratificat crearea unui fond comun pentru ţările BRICS. Cu cât...

Putin a ratificat crearea unui fond comun pentru ţările BRICS. Cu cât va fi dotat fondul

Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat, sâmbătă, acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă pentru statele emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, relatează site-ul 20min.ch, conform Mediafax.

Textul a fost deja semnat în iulie de către cele cinci ţări. Fondul urmează să fie dotat cu 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro).

“Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă de schimb pentru ţările membre BRICS este ratificat”, a anunţat Kremlinul, într-un document citat de agenţia RIA Novosti.

Citește și: Ucraina îndeamnă statele BRICS să exercite influenţă asupra Moscovei

Acordul a fost parafat de către cele cinci ţări la Fortaleza, în Brazilia, în 2014.

Rusia intenţionează să participe cu suma de 18 miliarde de dolari (peste 16 miliarde de euro), la fel ca India şi Brazilia, dar cu mult mai puţin decât cele 41 de miliarde de dolari (36,6 miliarde de euro) promise de către China. Fondul urmează să fie completat de către Africa de Sud cu cinci miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro).

Potrivit declaraţiei finale semnate de către ţările membre BRICS la Fortaleza, acest fond le va permite să evite “presiuni pe termen scurt asupra lichidităţilor” şi “să promoveze o mai mare cooperare” între ele.

Fondul este perceput de către Moscova ca soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale dominate de către Statele Unite. Relaţiile între cele două mari puteri sunt puternic tensionate de la începutul crizei din Ucraina.

Ţările membre BRICS, care reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei, au semnat totodată, în iulie, un acord cu privire la înfiinţarea propriei bănci, punând astfel prima cărămidă la temelia unei noi arhitecturi financiare în faţa hegemoniei Occidentului.

Această nouă bancă, cu viitorul sediu la Shanghai, este menită să finanţeze mari lucrări de infrastructură şi urmează să fie dotată cu un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă