12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialR. MOLDOVA: Cinci presupuşi membri ai grupării Antifa, reţinuţi

R. MOLDOVA: Cinci presupuşi membri ai grupării Antifa, reţinuţi

Autorităţile de la Chişinău au reţinut cinci presupuşi membri ai mişcării Antifa asupra cărora planau suspiciuni referitoare la pregătirea unor acte de violenţă după alegerile parlamentare de duminică, au anunţat joi procurorul Viorel Morari şi şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc.Printre suspecţi se numără tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, din Chişinău, Ialoveni, Bălţi şi Soroca. Una dintre persoanele racolate de gruprea Antifa este militar în termen, care avea acces la diferite arme şi muniţii, relatează presa din Republica Moldova, preluată de Mediafax.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciile activiştilor, au fost confiscate explozibil şi dispozitive explozive cu detonare de la distanţă, pistoale automate şi cu amortizor, muniţii, grenade şi aruncătoare de grenade, trotil şi detonatoare, precum şi cocteiluri Molotov. Totodată, au fost descoperite planuri generale ale unor instituţii de importanţă strategică, precum Comisia Electorală Centrală sau Teleradio-Moldova. Forţele de securitate spun că au mai descoperit la locuinţele presupuşilor activişti ai Antifa sume mari de bani, inclusiv ruble ruseşti şi ştampile ale unor bănci din Rusia.

După percheziţii, în incinta Comisiei Electorale a apărut un post al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat şi, potrivit surselor citate de Pro TV Chişinău se discută despre posibilitatea de a-i oferi gardă de corp preşedintelui Comisiei Electorale, Iurie Ciocan.

Autorităţile au prezentat interceptările convorbirilor membrilor grupării, precizând că urmează să facă publice şi imagini video şi foto de la reţinerile care au avut loc în cadrul percheziţiilor. Din aceste interceptări se înţelege că activiştii cumpărau şi stocau armament pentru acţiunile pe care le pregăteau. Unele înregistrări demonstrează că ar exista o legătură între activişti şi Grigore Petrenco, fost membru PCRM şi candidat pe lista Partidului Patria al lui Renato Usatîi. Persoanele suspectate sunt cercetate pentru organizarea unei grupări criminale şi tentativă de destabilizare a situaţiei social-politice din ţară. Acestea riscă între opt şi 15 ani de închisoare.

Organizaţia Antifa Rezist este o mişcare antifascistă creată recent în Republica Moldova şi neînregistrată oficial. Din ea ar face parte mai mulţi foşti membri ai PCRM şi ar fi controlată de Grigore Petrenco. În urmă cu o săptămână, Renato Usatîi declara că Grigore Petrenco i-a dat asigurări că nu mai are nicio legătură cu această organizaţie.

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

DARURI PENTRU COPII DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În apropierea  sărbătorilor pascale, copiii îngrijiți în cadrul Centrului de zi ”Arlechino” și cei din Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, ambele din...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă