15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialR. Moldova: Păreri împărţite la Chişinău după excluderea Partidului Patria din cursa...

R. Moldova: Păreri împărţite la Chişinău după excluderea Partidului Patria din cursa electorală

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, a salutat excluderea din cursa electorală a formaţiunii care l-a inclus în listă pe Renato Usatîi. "Sunt categoric nemulţumit că autorităţile au permis lansarea în politica moldovenească a acestui personaj dubios, care a încălcat toate normele etice şi morale. Am întâlnit foarte mulţi cetăţeni, care erau de-a dreptul stupefiaţi de faptul că autorităţile nu iau măsuri cu Usatîi. De această dată mă asociez cu organele de drept, cu clasa politică şi cu cetăţenii. Nu înţeleg de ce se face atâta zarvă şi sunt învinuite de implicare partidele de la guvernare, deoarece electoratul lui Usatîi nu va vota pentru ele, voturile se vor duce la partidele din opoziţie", a declarat Cibotaru.

Pe de altă parte, analistul politic Alexei Tulbure s-a arătat indignat de excluderea Partidului Patria. "Autorităţile au procedat în stilul anilor '30. Este imposibil ca timp de o oră să studiezi un dosar de peste 600 de pagini, după cum pretind cei de la CEC (Comisia Electorală Centrală). Partidul Patria, pur şi simplu, a fost pedepsit selectiv. De ce n-a fost scos din campania electorala şi Partidul Democrat? Ultimele două concerte din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care costă fabulos, reprezintă un temei foarte serios pentru excluderea acestei formaţiuni din cursa pentru parlamentare", a spus Tulbure.

Analistul politic Roman Mihăeş a declarat că Renato Usatîi a picat prosteşte cu câteva milioane, după ce au fost puse în joc sute de milioane. "Probabil ca l-au dus în eroare contabilii. Dar a fost comisă o încălcare a legii şi a trebuit să raspundă pentru aceasta", a subliniat Mihăeş.

Expertul în drept internaţional Vitalie Gămurari, a declarat că acest caz trebuie să devină un precedent pentru R.Moldova. "Acest caz trebuie să devină un exemplu şi pentru alţii, că în acest stat sunt nişte reguli care trebuie respectate", a conchis expertul.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei Justiţie şi Dreptate, a declarat că din punct de vedere juridic, autorităţile au acţionat corect. "Cred că scena politică din Republica Moldova a scăpat de un Ostap Bender. Eu nu văd probleme în aspectele procedurale pe care s-au bazat autorităţile. Legislaţia interzice finanţarea partidelor din exterior şi autorităţile trebuiau să acţioneze. Problema ar fi în cazul în care autorităţile ar fi acţionat la iniţiativa unui lider", a declarat juristul, citat de IPN, preluat de Mediafax.

Fostul ministru adjunct de Externe, Valeriu Ostalep, consideră că atât excluderea din cursa electorală a lui Renato Usatîi, cât şi percheziţiile la domiciliile activiştilor "Antifa", nu reprezintă altceva decât o manipulare a electoratului de către partidele aflate la guvernare. "Deşi nu am văzut documentul care îl incriminează pe Usatîi, pentru mine este clar că este o manipulare sută la sută", a declarat Ostalep.

Directorul IMAS, Doru Petruţi, a lăudat instituţiile statului pentru că au reuşit să prevină lucruri grave. "Toate acţiunile de astăzi ar trebui privite într-un context mai larg (…). Am văzut multe descinderi, foarte multe intervenţii ale instituţiilor de forţă şi cred că ar trebui să avem încredere în discernământul lor dar şi în faptul că aceste instituţii ştiu mai bine cum să prevină unele acţiuni ce ţin de derularea alegerilor din 30 noiembrie", a declarat el.

Referindu-se la impactul electoral al acestei măsuri, directorul institutului de sondare a opiniei publice consideră că electoratul Partidului Patria s-ar putea îndrepta către socialişti sau comunişti. "După excluderea acestui partid am ajuns într-o situaţie inedită, pe lângă indecişi se adaugă şi aceste 10-12 procente pe care ar fi putut să le acumuleze Partidul Patria. Votanţii acestui partid sunt acum un pic buimăciţi, dezamăgiţi. Unii ar putea merge cu PSRM, alţii s-ar putea întoarce la PCRM, iar o parte ar putea lua o decizie abia în ziua alegerilor", afirmă el.

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova s-a declarat îngrijorată în legătură cu respectarea legii. "Deşi nu suntem la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în cazul dat, suntem extrem de îngrijoraţi de respectarea supremaţiei legii şi asigurarea unui proces electoral democratic şi corect", se arată într-un comunicat al ambasadei.

Curtea de Apel Chişinău a decis joi excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminică a Partidului Patria, care îl avea drept cap de listă pe controversatul om de afaceri Renato Usatîi, acuzat că a folosit în campanie bani proveniţi din străinătate. Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, iar aceasta poate pronunța o decizie definitivă cel mai probabil până vineri seara. Avocaţii lui Renato Usatîi au anunţat deja că vor ataca decizia instanţei.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă