7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova

Pavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova a desemnat, vineri după-amiaza, un nou candidat la funcţia de premier, Pavel Filip, după ce candidatul desemnat de preşedintele Nicolae Timofti s-a retras. În aceste condiţii, Timofti a semnat decretul pentru desemnarea noului candidat, informează Unimedia.

Imediat după anunţul privind desemnarea sa, Pavel Filip i-a mulţumit lui Timofti pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare. 

Citeşte şi: R. Moldova: Ion Păduraru renunţă la funcţia de premier desemnat

„Sunt conştient de perioada deloc uşoară prin care trece Republica Moldova. Vreau să mulţumesc membrilor parlamentului care şi-au pus semnătura pentru a mă înainta. Mulţumesc mult preşedintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracţiunile parlamentare, pentru a lua în calcul doleanţele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a guvernului, ne vom strădui într-o perioada cât mai scurtă’, a spus Filip, în timpul unui briefing de presă susţinut alături de Nicolae Timofti. 

Preşedintele Timofti a motivat acceptarea noului candidat al majorităţii prin faptul că situaţia s-a schimbat de joi seara, când mai mulţi semnatari ai declaraţiei de susţinere a unui eventual candidat la funcţia de premier din partea majorităţii declarate au anunţat că-şi retrag semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) va insista asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc. 

În prima parte a zilei de vineri, majoritatea parlamentară i-a prezentat preşedintelui Timofti o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana ministrului în exerciţiu al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip. 

Citeşte şi: R. Moldova: PPEM, în favoarea alegerilor anticipate

Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcţia de premier, candidatul desemnat joi seara de preşedintele Timofti, Ion Păduraru, a anunţat că şi-a retras candidatura. ”În dimineaţa acestei zile, şefului statului i-a fost înaintată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine şi majoritatea parlamentară’, a spus Păduraru. 

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi componenţei guvernului. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă