10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRadicalizarea ultraşilor naţionalişti

Radicalizarea ultraşilor naţionalişti

După o serie de evenimente violente, guvernul premierului Netanyahu a decis începerea încarcerării criminalilor suspectaţi de „violenţă politică” împotriva palestinienilor, fără proces.

După moartea unui bebeluş palestinian într-un atac al extremiştilor evrei au ieşit la lumină violenţele colonilor legaţi de şcoli talmudice, curente active care după anii ’80 au beneficiat de o anume impunitate. Un fanatic evreu, Yishai Shlissel, ultraortodox, a intrat în rândul manifestanţilor Gay Pride la Ierusalim şi a rănit şase persoane cu cuţitul, între care şi Shira Banki, o adolescentă de 16 ani care a decedat la spital. Luni seară, o israeliancă a fost serios rănită de explozia unei butelii incendiare lansată spre maşina sa când circula în cartierul Beit Hanina, un cartier palestinian din Ierusalimul de Est.

Poliţia israeliană a deschis o anchetă asupra ameninţărilor publicate pe reţelele sociale contra preşedintelui Reuven Rivlin, care a condamnat „terorismul evreiesc”. Pe pagina sa de Facebook, Rivlin a  postat un text intitulat „Mai mult decât ruşine, resimt durere”. „Durerea morţii unui prunc, durerea de a vedea poporul meu alegând calea terorismului şi piederea umanităţii sale”.

După violenţele anti-palestiniene, serviciile israeliene de securitate internă, Shabak – mai cunoscute în Europa sub vechiul nume Shin Beth – l-au arestat pe şeful unei mişcări extremiste evreieşti de dreapta, Meir Ettinger (foto), primul individ arestat după incendiul criminal care a costat vineri viaţa unui copil palestinian în localitatea Douma din Cisiordania. „Meir Ettinger a fost arestat la Safed (în nordul Israelului) pentru activităţile sale în cadrul unei organizaţii evreieşti extremiste”, a declarat un purtător de cuvânt al Shin Beth. În vârstă de 24 de ani, Meir Ettinger, cel mai căutat suspect terorist evreu, a fost arestat „pentru crime naţionaliste” şi a fost prezentat marţi în faţa unui tribunal, pentru prelungirea arestării.

Aceste evenimente intervin după ce guvernul premierului Netanyahu a anunţat că va începe închiderea criminalilor suspectaţi de „violenţă politică” împotriva palestinienilor, fără proces, o practică rezervată până acum suspecţilor palestinieni.

Anarhişti şi extremişti

Potrivit media israeliene, Meir Ettinger ar fi în principal suspectat că este creierul unui grup responsabil de incendierea la 18 iunie a bisericii „Înmulţirea pâinilor”, aflată pe malul lacului Tiberiada, unul din locurile creştinismului. Meir Ettinger este nepotul lui Meir Kahane, rabin fondator al mişcării rasiste anti-arabe Kach, asasinat în 1990 la New York. La începutul anului, lui Meir Ettinger îi fusese interzisă  şederea pe timp de un an în Cisiordania şi Ierusalim „din cauza activităţilor sale”, a precizat Shin Beth. Acum, ar putea fi plasat sub supraveghere administrativă timp de mai multe luni în urma înăspririi politicii anunţată de guvern contra „teroriştilor evrei”.

Aceste detenţii administrative, în mod obişnuit utilizate contra palestinienilor, de acum pot fi aplicate şi evreilor dacă dovezile acumulate contra suspecţilor nu sunt suficiente pentru justificarea deschiderii unei proceduri judiciare normale sau dacă refuză să vorbească la interogatorii. Meir Ettinger a dezminţit pe blogul său existenţa unei „reţele evreieşti clandestine” şi a justificat atacul contra „păcatului” reprezentat de existenţa bisericilor şi a moscheilor, calificate drept „locuri păgâne de cult”. Shin Beth estimează că autorii atacului de la Douma sunt un grup de tineri coloni radicali, ale căror ambiţii merg dincolo de atacurile numite „Price Tag”, care caută să ceară un preţ pentru toate deciziile sau acţiunile statului, considerând că au o misiune theocratică de răsturnare a guvernului şi înlocuirea lui cu un regim bazat pe legea religioasă evreiască.

Haaretz arată că agenţiile de securitate urmăresc aceşti tineri, care ar putea fi sute, şi care au o viziune „anarhistă” ce justifică atacurile violente şi victimele cu scopul de a submina statul şi de a promova „o revoluţie care ar pune în practică un nou „regat israelian”.

Rasiştii Lehava

Joi, la Nazareth, un tribunal regional a decis eliberarea din închisoare a lui Moshe Orbach, 24 ani, şi plasarea lui în arest la domiciliu. Considerat „extrem de periculos” de Shin Beth, acest locuitor din Bnei Brak – o localitate ultraortodoxă din apropiere de Tel-Aviv – este suspectat că a participat la numeroase atacuri anti-musulmane. De asemenea, este acuzat că a participat cu alţi trei indivizi, între care Meir Ettinger, la incendierea a 18 biserici creştine de pe malul lacului Tiberiada. Orbach şi amicii săi sunt implicaţi în activităţile violente ale Lehava, organizaţie rasistă evreiască foarte activă după anii 2011-2012, sau în cele ale Tag Mehir („Preţul de plătit”, în ebraică), un curent ce promovează atacarea unei localităţi palestiniene de fiecare dată când o decizie a guvernului sau a armatei „este contrară intereselor poporului evreu”.

„Terorismul evreiesc”, pe care cronicarii israelieni îl califică „jihadism evreiesc”, comis de doi indivizi care au lansat cockteiluri Molotov în localitatea palestiniană Douma în salonul familiei Dawabsha, vineri, nu este ceva nou în Israel. El a apărut în 1980, când o organizaţie teroristă numită Hamakhteret (Reţeaua) a perpetuat o serie de atacuri vizând primarii palestinieni legaţi de OEP. Puţin după dezmembrarea de către Shabak în 1984 a grupului Terror Neged Terror (Teroare contra teroare) au apărut „lupii solitari” ca Amir Teitel, un israeliano-american condamnat pentru uciderea a doi palestinieni şi comiterea unui atentat contra unui profesor la Universitatea din Ierusalim, ostil ocupaţiei. Cel mai cunoscut dintre „lupii solitari” este Baruch Golstein, un pediatru originar din SUA care la 25 februarie 1994 a masacrat 29 de palestinieni care se rugau în moscheea din Hebron, pentru a sabota acordurile de pace de la Oslo. 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă