13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRamadi, în mâinile jihadiştilor

Ramadi, în mâinile jihadiştilor

Forţe irakiene se îndreaptă spre vasta provincie Al-Anbar după ce capitala Ramadi a căzut în mâinile Statului Islamic, un efort tardiv pentru a respinge avansarea jihadiştilor, ajunşi deja la 100 km de capitala Bagdad.

Statul Islamic a preluat controlul asupra oraşului irakian Ramadi după lupte sângeroase şi în acest moment are sub control majoritatea provinciei Al-Anbar, care se întinde între frontierele siriene, iordaniene şi saudite, până la Bagdad. După două bătălii care au fost deosebit de sângeroase, cu câteva sute de morţi în rândul combatanţilor şi al populaţiei, SI a revendicat victoria asupra Ramadi pe forumuri jihadiste, precizând că „soldaţii califatului au curăţat întregul oraş”. Ofensiva grupării teroriste a debutat joia trecută asupra Ramadi cu un val de atentate sinucigaşe. Apoi, peste 500 de persoane, civili sau membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în lupte, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernatorului provinciei, Mouhannad Haimour, în timp ce 8.000 de persoane au fugit din oraş, aşa cum a anunţat Organizaţia mondială pentru imigraţie, OIM.

Haimour a anunţat pierderea centrului de comandament care a permis de facto SI să preia controlul efectiv al oraşului.  Debutul ofensivei fulgerătoare a SI în Irak în iunie 2014 a fost marcat de debandada armatei irakiene şi poliţiei, numeroşi militari şi poliţişti abandonându-şi pur şi simplu poziţiile. Faţă de această situaţie, premierul irakian, Haider al-Abadi, a ordonat duminică soldaţilor şi aliaţilor lor din triburi şi forţelor de elită să-şi „păstreze poziţiile şi să nu permită SI să preia şi alte sectoare”. Guvernul de la Bagdad a cerut triburilor sunnite din Al-Anbar să accepte ajutorul miliţiilorşiite contra SI, numeroşi sunniţiprivind combatanţii şiiţi cu o ostilitate profundă. Statul Islamic se prezintă ca apărător al sunniţilor contra şiiţilor susţinuţi de Iran. 

Luni, s-a anunţat că paramilitari şiiţi se pregătesc să plece spre provincia Al-Anbar şi în ultimele 72 de ore, coaliţia internaţională sub comanda SUA a intensificat raidurile aeriene contra islamiştilor în -zona -Ramadi, la cererea armatei irakiene.

Un bastion de valoare

Cucerirea Ramadi este cea mai mare victorie pentru SI în Irak, care acum controlează o mare parte a provinciei deşertice Al-Anbar, dar la Est, organizaţia teroristă a suferit un eşec, un comando american lichidând 32 dintre membrii săi, dintre care patru şefi, inclusiv Abu Sayyef, cel însărcinat cu petrolul şi tranzacţiile financiare. În afara stocurilor de arme foate importante, preluarea Ramadi conferă SI o victorie psihologică majoră în duelul de la distanţă cu Arabia Saudită. Reînnoirea sunnită dorită de regele saudit Salmane şi intrarea sa în război contra rebelilor pro-iranieni în Yemen a fost aplaudată în mediile islamiste sunnite, sensibile la discursul violent anti-şiit al lui Al-Baghdadi, liderul SI. Această ofensivă ca şi progresele rebelilor anti-Assad în nordul Siriei au destabilizat SI, care se plânge că este singura forţă care combate Teheranul în regiune. Cucerind Ramadi, jihadiştii se replasează în primul rând al luptei contra Iranului. Duminică seară, victoria lor a fost primită cu un concert de claxoane la Mossul.

Până în prezent, Washingtonul şi-a limitat implicarea în Irak la o campanie de bombardamente aeriene, pentru blocarea avansării SI şi dezmembrarea osăturii sale economice, în special filierele de exporturi de petrol. Obama a exclus trimiterea de trupe americane la sol dar pierderea Ramadi subliniată în strategia lui Barack Obama pentru „slăbirea şi în final distrugerea” Statului Islamic. Pentru secretarul american al Apărării, Ashton Carter, şi a viitorului şef de Stat Major, Joe Dunford, numit la 5 mai şi care urmează să fie confirmat de Senat, „Statul Islamic este actorul numărul unu al imensei zone sunnite, care se întinde asupra provinciilor -Al-Anbar în Irak şi Deir ez-Zor în Siria“.  

» Cucerirea Ramadi este cea mai mare victorie pentru SI în Irak care acum controlează o mare parte a provinciei deşertice Al-Anbar dar la est, organizaţia teroristă a suferit un eşec.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă