14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialRăsturnare de situație în ancheta atentatelor de la Paris: Abaoud NU a...

Răsturnare de situație în ancheta atentatelor de la Paris: Abaoud NU a fost creierul atacurilor

Creierul atentatelor teroriste de la Paris a fost indentificat de autoritățile franceze, însă acesta nu este Abdelhamid Abaaoud, așa cum s-a crezut. Astfel, bărbatul încolţit şi ucis de poliție la câteva zile după atacul terorist a avut un rol mult mai mic, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Documente oficiale publicate recent citează mărturia lui Bernard Bajolet, şeful Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE), în cadrul unei audieri parlamentare desfăşurate pe 24 mai, cu uşile închise, privind operaţiunile antiteroriste ale Franţei. Bajolet nu a precizat numele persoanei pe care autorităţile o consideră comandantul atacurilor sau dacă aceasta mai este în viaţă sau nu. 

„Este adevărat că Abaaoud a fost un coordonator, dar nu a fost comandantul’, a declarat Bajolet. „Ştim cine este comandantul, dar voi păstra discreţia asupra acestui subiect. Avem acum o bună cunoaştere a organigramei … Am făcut progrese cu privire la aceste subiecte, prin urmare avem o idee despre identitatea comandantului” atacurilor, a spus oficialul francez. 

Abaaoud a fost iniţial descris ca fiind liderul atacurilor cu mitralieră şi cu bombe comise la sala de concerte Bataclan, la cafenele şi restaurante în Paris, precum şi la Stade de France, atacuri soldate cu 130 de morţi. 

Parlamentul francez a publicat săptămâna trecută recomandările comisiei sale de anchetă, iar marţi a dat publicităţii întregul raport.

 

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă