17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport: serviciile secrete ruse, implicate în protejarea sportivilor dopaţi

Raport: serviciile secrete ruse, implicate în protejarea sportivilor dopaţi

Laboratoarele antidoping din Moscova şi Soci au protejat sportivii ruşi dopaţi, în cadrul unui ”sistem de dopaj de stat securizat”, ”condus, controlat şi supervizat” de ministerul rus al Sporturilor, ”cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse”, a acuzat luni raportul McLaren, citat de Agerpres

Acest document de circa 100 de pagini, comandat în luna mai de Agenţia mondială antidoping (AMA) după acuzaţiile fostului şef al laboratorului rus antidoping, Grigori Rodcenkov, asupra unui sistem de dopaj organizat în timpul JO de iarnă de la Soci 2014, a fost prezentat de autorul său, juristul canadian Richard McLaren, luni la Toronto. 

”Personalul laboratorului din Moscova nu a avut de ales cu privire la implicarea sa în acest sistem care a permis sportivilor ruşi să participe la competiţii în ciuda faptului că utilizau produse dopante”, se poate citi în concluziile raportului. Evocând foarte precis cazul Jocurilor Olimpice de la Soci, ancheta independentă condusă de Richard McLaren arată că între 10 septembrie şi 10 decembrie 2013, adică în perioada dinaintea Jocurilor, când sunt efectuate controale ţintă, eşantioanele stocate în laboratorul din Moscova au fost schimbate. 

Potrivit raportului, ministrul Sporturilor, Vitali Mutko, controla aceste operaţiuni cu ajutorul serviciilor secrete ruse. Acest ”sistem de schimbare a eşantioanelor pozitive” ar fi fost instaurat încă din 2011 de Rusia şi ar fi durat până în 2015, în beneficiul sportivilor ruşi din numeroase sporturilor olimpice de vară şi de iarnă cu ocazia competiţiilor internaţionale organizate în Rusia. 

Concluziile raportului McLaren asupra ”sistemului de dopaj de stat securizat” pus la punct de Rusia arată ”o atingere şocantă şi fără precedent adusă integrităţii sporturilor şi Jocurilor Olimpice”, a reacţionat luni Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic. 

CIO ”nu va ezita să dea sancţiunile cele mai stricte posibile împotriva oricărui individ şi oricărei federaţii implicat(e)”, a adăugat Bach într-un comunicat, anunţând o reuniune telefonică a comisiei executive a CIO pentru marţi, în care ”ar putea fi luate măsuri provizorii şi date sancţiuni în raport cu Jocurile de la Rio 2016”. 

La rândul său, Agenţia mondială antidoping (AMA/WADA) a cerut, luni, imediat după publicarea raportului McLaren, care demonstrează existenţa unui sistem de dopaj de stat la JO 2014 de la Soci, excluderea Rusiei de la toate evenimentele internaţionale, inclusiv de la JO 2016 de la Rio. ”AMA cheamă mişcarea sportivă să împiedice participarea sportivilor ruşi la competiţiile internaţionale, inclusiv la JO de la Rio, cât timp (Rusia) nu va realiza o ‘schimbare a culturii”’, a indicat AMA. 

În ce priveşte atletismul, eşantioanele de la controalele antidoping de la Mondialele din 2013 de la Moscova au fost şi ele schimbate, înainte ca Federaţia internaţională de atletism (IAAF) să le poată recupera pentru a le analiza, indică raportul. ”La sfârşitul Mondialelor de la Moscova, laboratorul (din Moscova) a pus deoparte eşantioanele pozitive care urmau să fie schimbate prin înlocuirea urinei, înainte ca ele să fie trimise unui alt laborator potrivit instrucţiunilor IAAF”, se arată în raportul McLaren.

Agenţia americană antidoping (USADA) a denunţat “nivelul halucinant al corupţiei” în Rusia, evidenţiat de raportul McLaren, şi a îndemnat mişcarea sportivă internaţională să aibă o reacţie comună, scrie AFP. “Raportul McLaren a demonstrat, dincolo de o îndoială rezonabilă, nivelul halucinant al corupţiei domnind în rândul sportului rus şi al guvernului rus”, a declarat directorul USADA, Travis Tygart. “Acum trebuie să reacţionăm, împreună la nivel internaţional, împreună cu toţi cei care cred cu adevărat în spiritul olimpismului, pentru a ne asigura că acest nivel de criminalitate, nemaiîntâlnit până acum, nu va mai ameninţa în viitor sporturile pe care le iubim”, a spus el. 

 

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă