8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport CE: Bulgaria a făcut progrese privind reforma justiţiei dar sunt necesare...

Raport CE: Bulgaria a făcut progrese privind reforma justiţiei dar sunt necesare rezultate tangibile

Bulgaria a înregistrat progrese într-un ritm lent în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi noi paşi sunt necesari pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate, arată raportul publicat, miercuri, de Comisia Europeană pe site-ul său, în conformitate cu MCV, informează Mediafax.

"Incertitudinea politică şi alte provocări din ultimul an au făcut dificilă sarcina reformei în Bulgaria. Însă este un semnal pozitiv faptul că în multe domenii au fost recunoscute problemele şi sunt identificate soluţii. Acum este timpul să acţionăm. Reformele identificate în raportul nostru vor ajuta la câştigarea încrederii cetăţenilor şi a celor care vor să investească în ţară", a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

"Bulgaria este patria unor oameni talentaţi şi muncitori care vor să vadă schimbări. Mecanismul de Cooperare şi Verificare rămâne un instrument preţios pentru a stimula progresele şi este susţinut de majoritatea bulgarilor. Acum este momentul găsirii consensului politic pentru accelerarea reformelor", a completat vice-președintele CE.

Raportul notează că actualul Guvern şi Parlamentul au făcut un pas important prin adoptarea strategiei pentru reforma judiciară, însă aceasta trebuie pusă în aplicare pentru a dovedi o schimbare reală.

Totuşi, în domenii importante precum alocarea dosarelor şi numirile corecte în posturi din justiţie, acţiunile instituţiilor continuă să fie lipsite de determinarea necesară pentru a inspira încredere. Răspunsurile la problemele cunoscute privind corupţia şi crima organizată au rămas fragmentate şi lipsite de direcţie strategică. Există foarte puţine exemple de dosare de corupţie sau crimă organizată finalizate în justiţie.

Comisia consideră că procesul de monitorizate din cadrul MCV, oportunităţile oferite de fondurile europene şi angajamentul constructiv al CE şi al multor state membre oferă un sprijin valoros pentru eforturile Bulgariei, care trebuie să accelereze reformele.

Raportul conţine mai multe recomandări în domeniul independenţei, răspunderii şi integrităţii justiţiei, precum şi pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate. Următorul raport oficial al Comisiei Europene va fi publicat în termen de aproximativ un an, pentru a oferi Bulgariei timpul necesar obţinerii unor rezultate tangibile.

Cele mai citite

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă