19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRaportor al Parlamentului European: Republica Moldova va fi judecată după rezultate

Raportor al Parlamentului European: Republica Moldova va fi judecată după rezultate

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, a atras atenţia că în cazul în care nu va avea rezultate, Chişinăul nu va mai primi sprijin financiar din partea Uniunii Europene (UE), informează Radio Chişinău şi IPN, citate de Agerpres.

“Veţi fi judecaţi după rezultate şi nu veţi primi credite mari fără performanţe, pentru că noi înţelegem seriozitatea situaţiei”, a declarat oficialul european.

Totodată, el a mai adăugat că Bruxelles aşteaptă rezultatele misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Chişinău şi expertiza pe care o va publica aceasta. Mai mult, Petras Austrevicius a subliniat că UE aşteaptă reforme, continuarea şi amplificarea luptei împotriva corupţiei, depolitizarea instituţiilor de stat şi investigarea furtului bancar până la final, cu numirea explicită a celor vinovaţi. 

În acelaşi timp, oficialul a explicat că Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener şi, la rândul său, Republica Moldova este un partener pentru UE, astel că “partenerii vorbesc între ei deschis şi sincer”. 

La rândul său, premierul Pavel Filip l-a asigurat pe oficialul european de faptul că actualul guvern de la Chişinău este decis să scoată Republica Moldova din situaţia de criză. Filip a subliniat că activitatea guvernului este îndreptată spre recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor externi. Totodată, premierul a spus că menţinerea parcursului european şi implementarea Acordului de Asociere cu UE reprezintă prioritatea numărul unu pentru guvernul de la Chişinău. Pavel Filip a ţinut să sublinieze că sprijinul Parlamentului European contează foarte mult pentru guvernarea de la Chişinău. 

Cu toate acestea, Austrevicius a criticat alegerea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, afirmând că nu crede că în Republica Moldova nu există mai mulţi candidaţi pentru funcţii-cheie în stat. În privinţa protestelor antiguvernamentale, europarlamentarul a accentuat necesitatea ca acestea să fie paşnice, să nu se ajungă la violenţe şi să fie asigurat dialogul între putere şi opoziţie, potrivit Radio Chişinău. 

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, se află într-o vizită de trei zile la Chişinău. Oficialul a avut mai multe întrevederi cu membri ai noului guvern, dar şi cu politicieni moldoveni.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă