11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRaportorul Parlamentului European, critică la adresa Republicii Moldova

Raportorul Parlamentului European, critică la adresa Republicii Moldova

Elita politică a Republicii Moldova a fost criticată de raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, liberalul lituanian Petras Austrevicius, care i-a îndemnat să se ”trezească” și să demonstreze responsabilitate politică față de țară și față de cetățeni, informează Agerpres.

Potrivit raportorului UE, Chișinăului i s-au oferit toate instrumentele politice pe care le are la dispoziție UE pentru a cataliza procesul de europenizare al țării, însă lucrurile au început să meargă într-o direcție total greșită, cu fiecare zi. 

Petras Austrevicius a făcut referire la scandalul legat de furtul miliardului din bănci, care nu s-a soldat cu nicio investigație completă până în prezent, la ‘dovezile clare de corupție în toate segmentele politice și, din păcate, fără eforturi vizibile de a lupta împotriva ei’, precum și la ‘reformele blocate’. ‘Astfel că nu este nicio surpriză că guvernele de la Chișinău se perindă cu acceași viteză cu care se schimbă anotimpurile anului’, a spus Austrevicius.

Mai mult, el a solicitat elitelor politice din Chișinău să arate ”responsabilitate politică” față de cetățeni și față de țară.

‘Astăzi fac un apel către toate elitele politice ale Republicii Moldova să se trezească. Treziți-vă și începeți să demonstrați responsabilitate politică față de țara voastră și față de cetățenii voștri’, a conchis oficialul european.

La rândul său, președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Elmar Brok, a menționat că în aceste condiții Uniunea Europeană ar trebui să ofere sprijin pentru partidele care sunt dispuse să modernizeze Republica Moldova și să lupte cu adevărat împotriva corupției.

‘UE trebuie să organizeze colaborarea necesară, astfel ca moldovenii să ia propria decizie în ceea ce privește drumul pe care vor să-l aleagă. Sperăm că autoritățile din Republica Moldova vor da dovadă de responsabilitate. Nu mai este timp de jocuri politice, trebuie să ne gândim în primul rând la interesul societății’, a avertizat Brok.

Președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea, a subliniat în discursul său că ‘elita politică de la Chișinău a dezamăgit cetățenii Republicii Moldova’, fapt ce stârnește o ‘serioasă îngrijorare’.

‘Situația politică este într-o continuă stare de instabilitate și într-o permanentă stare de criză. Acest lucru înseamnă că nevoile oamenilor nu sunt îndeplinite, reformele nu sunt implementate, iar cetățenii plătesc pagubele. Republica Moldova are nevoie de un act de responsabilitate din partea liderilor politici, are nevoie de instituții transparente. În termeni simpli, Republica Moldova are nevoie de o clasă politică care să fie în stare să restabilească încrederea oamenilor. Acesta este ultima șansă pentru actuala coaliție de la guvernare’, a declarat Andi Cristea.

Săptămâna trecută, în timpul vizitei pe care președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a desfășurat-o la Bruxelles, europarlamentarii și-au exprimat de asemenea dezamăgirea față de stagnarea reformelor și criza politică din Republica Moldova, amintește Radio Chișinău.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă