Raportul final al catastrofei aviatice GermanWings

de Rl online , 13 martie 2016 - stire actualizata la ora 13:36, 14 martie 2016
Raportul final al catastrofei aviatice GermanWings

Experţii aviaţiei civile franceze au recomandat efectuarea de controale medicale şi teste psihologice mai riguroase asupra piloţilor de linie, într-un raport făcut public duminică, la capătul anchetei privind catastrofa aviatică din martie 2015 din Alpii francezi, când un aparat al Germanwings s-a prăbuşit, provocând moartea a 150 de persoane, relatează AFP.

Raportul Biroului de anchete şi analize (BEA), prezentat într-o conferinţă de presă la Le Bourget, lângă Paris, confirmă definitiv că prăbuşirea aparatului a fost provocată deliberat de copilotul german Andreas Lubitz, care suferea de probleme psihice.

În urma unei catastrofe care a ridicat întrebări inedite în materie de securitate, BEA emite două recomandări 'pentru efectuarea unei analize regulate a incapacităţilor de zbor, în special pentru probleme psihologice şi psihiatrice'.

Agenţia europeană de securitate aeriană (EASA) a recomandat deja, cu titlu provizoriu, prezenţa permanentă a două persoane în cabina de pilotaj pe toată durata zborului.

La 24 martie 2015, Andreas Lubitz, copilotul zborului GWI18G Barcelona-Düsseldorf al Germanwings, filiala low-cost a companiei german Lufthansa, a profitat de absenţa din cabină a pilotului pentru a declanşa prăbuşirea avionului Airbus, la o jumătate de oră după decolare.

Zece minute mai târziu, aparatul, care avea la bord 144 pasageri şi şase membri de echipaj, s-a izbit de stânci în Alpii francezi.

Cele 150 de victime ale catastrofei erau originare din 20 de ţări, cele mai multe provenind din Germania -72- şi Spania -50.

În raportul preliminar din mai 2015, BEA a confirmat că Andreas Lubitz a 'reglat în mod intenţionat pilotul automat pentru a comanda o coborâre a avionului până la coliziunea cu relieful'.

Analiza cutiilor negre ale aparatului a permis stabilirea faptului că Lubitz s-a aflat 'singur în postul de pilotaj' şi a refuzat să deschisă uşa cabinei în timpul coborârii, în pofida apelurilor repetate ale restului echipajului, şi a 'loviturilor în uşă'.

Dosarul medical al lui Andreas Lubitz a scos la iveală că germanul de 28 de ani suferea de depresie, dar 'restricţiile speciale' care îi fuseseră impuse nu îi interziceau să piloteze avioane de linie.

Potrivit Reuters şi DPA, un medic a recomandat, cu două săptămâni înainte de accident, ca Lubitz să fie tratat într-un spital psihiatic, dar nu a informat autorităţile aviatice.

Lubitz începuse să prezinte din decembrie 2014 simptome ce indicau un episod depresiv sever, şi a consultat mai mulţi medici în lunile următoare, însă niciunul dintre aceştia nu a alertat autorităţile aviatice sau angajatorul copilotului.

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design