10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzboaie locale, jihad global

Războaie locale, jihad global

În Yemen continuă luptele sângeroase dintre combatanţii rebelilor şiiţi huthi şi forţele favorabile preşedintelui Abd Mansour Hadi, cu toate bombardamentele coaliţiei militare arabe conduse de Arabia Saudită, care a declanşat operaţiunea la 26 martie, la cererea preşedintelui, alungat din ţară de rebelii susţinuţi de Iran. Yemenul a respins orice mediere a Iranului câtă vreme rebelii nu depun armele.

Instabilitatea din zonă a determinat SUA să trimită două nave de război în apele Yemenului, ca avertisment pentru Iran.

Multă vreme supranumit „Arabia fericită”, leagănul presupus al miticei regine de Saba, Yemenul este astăzi „ruda săracă şi agitată” a Peninsulei Arabice, sfâşiată de lupte interne violente şi în mijlocul unei dispute dure pentru leadership în regiune între Iran şi Arabia Saudită.

Din 26 martie, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită bombardează Yemenul. Operaţiunea a fost declanşată la cererea preşedintelui yemenit, Abd Mansour Hadi, alungat din ţară de rebeliunea şiită huthi şi refugiat la Riad. Rebelii huthi, şiiţi originari din nordul ţării, susţinuţi de Iran, rivalul Riadului, sunt ţinta bombardamentelor, dar loviturile nu au reușit până acum să respingă atacurile şi să oprească progresele în teren ale rebelilor. Violenţele din ţară şi apoi bombardamentele au avut ca rezultat cel puţin 767 morţi şi 2.900 răniţi şi peste 120.00 de refugiaţi în interiorul ţării după 19 martie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care precizează că bilanţul real este mult mai mare. Ţara duce lipsa hranei, a medicamentelor pentru maladii cronice, a carburantului.

Criza s-a declanşat după ce preşedintele Hadi a părăsit ţara în martie, fiind alungat din capitala Sanaa şi apoi din oraşul-port Aden, în sud. Miliţiile huthi au preluat controlul capitalei în septembrie, ca aliaţi ai fostului dictator Ali Abdallah Saleh, care a condus Yemenul până în 2012, şi nu renunţă la ideea de a reveni la putere. În paralel, elitele politice, militare şi tribale se sfâşie pentru redistribuirea puterii. Statul yemenit este slăbit de multă vreme şi, istoric, este divizat între nord şi sud, două regiuni care nu s-au unificat decât în 1990. De la unificare, preşedintele Saleh s-a menţinut la putere uzând de corupţie, rivalităţi tribale şi de radicalismul religios.

Ingerinţele externe nu au încetat niciodată, ţara, săracă în petrol şi gaze, este minată de subdezvoltare. Dar mai ales este prinsă în confruntarea geopolitică regională între Iran, republică islamică şiită, şi Arabia Saudită, monarhie sunnită. Iranul susţine rebelii huthi, iar Riadul bombardează pentru a împiedica instalarea unui regim pro-iranian la porţile sale. O largă coaliţie arabă de opt state s-a raliat imediat atacurilor saudite, regele Salman, care a preluat conducerea Arabiei Saudite în ianuarie, surprinzând prin decizia sa aliatul american, considerat inactiv faţă de ameninţarea iraniană.

Flotilă de război

Portavionul Theodore Roosevelt şi un crucişător lansator de rachete au fost trimise de Washington în apele Yemenului pentru a se alătura altor zece nave americane de război – un avertisment către Iran, acuzat că livrează arme rebelilor huthi. Administraţia Obama face o demonstraţie de forţă, dar a recunoscut că flotila ar putea fi utilizată pentru interzicerea oricărei livrări de arme iraniene către rebelii huthi. Navele de război sunt de asemenea destinate să apere Arabia Saudită, aliat american, care duce o campanie de bombardamente contra rebelilor în Yemen.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă