26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialRăzboi al declarațiilor între primarul Londrei și Casa Albă

Război al declarațiilor între primarul Londrei și Casa Albă

Un articol publicat, duminică, de cotidianul britanic The Independent a stârnit un război al declarațiilor între primarul Londrei și Casa Albă. Astfel, publicația relata că președintle american Barack Obama ar urma să efectueze o vizită în Marea Britanie, la finalul lunii aprilie, pentru a susține rămânerea statului în Uniunea Europeană.

În acest context, primarul Londrei, Boris Johnson, care duce o politică pro-„Brexit” l-a acuzat, luni, pe șeful statului american de „ipocrizie”, potrivit Agerpres.

„Din partea unchiului Sam, este o ipocrizie scandaloasă”, a scris Boris Johnson în articolul său săptămânal din cotidianul Daily Telegraph. 

Johnson a spus că americanii îi „împing într-o direcție în care ei înșiși nu ar vrea să meargă niciodată”. Totodată, primarul londonez a mai atras atenția și că americanii par „să uite” că și britanicii sunt „atașați de ideea de libertate”.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat că „cei care militează în favoarea unei ieşiri din UE sunt cei care nu încetează să vorbească despre sfera anglo-saxonă, despre posibilităţile alternative ale Marii Britanii în caz de ieşire”. Astfel, el a precizat că este important ca Marea Britanie să audă poziția membrilor „Anglosferei,  nu numai a preşedintelui Obama, ci şi a liderilor din Australia, Noua Zeelandă, Canada şi aşa mai departe”.

Casa Albă a răspuns, marți, declaratiilor făcute de primarul Boris Johnson, despre care a precizat că „este cunoscut pentru exprimările sale colorate”

„Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care atâţia oameni din Statele Unite au o impresie atât de bună despre el'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Josh Earnest.

Mai mult, reprezentantul Casei Albe a reafirmat poziţia americană cu privire la apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

„Credem că, datorită relaţiei speciale dintre ţările noastre, SUA beneficiază de pe urma unui Regat Unit într-o Uniune Europeană puternică. Dacă interesele SUA sunt clare, noi respectăm în totalitate suveranitatea britanicilor (…) şi acest proces'', a mai spus  purtătorul de cuvânt. 

Preşedintele american Barack Obama urmează să se deplaseze la sfârşitul lui aprilie în Germania, conform programului său oficial. Întrebat despre o eventuală vizită a lui Barack Obama la Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a refuzat, luni, orice comentariu. 

În cadrul unei convorbiri telefonice pe care Obama a avut-o cu premierul britanic David Cameron, în luna februarie, președintele american a reiterat susținerea SUA pentru ca Marea Britanie să rămână în UE.

Cu puţin peste trei luni până la referendum, sondajele indică faptul că votul va fi unul strâns. Rămânerea în UE ar beneficia de 51% din voturi, iar ieşirea – de 49%, conform rezultatelor publicate de site-ul whatukthinks.org, însă circa 20% din populaţie rămâne indecisă

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă