15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzboiul s-a intensificat în Doneţk

Războiul s-a intensificat în Doneţk

Trupele ucrainene au reuşit să recâştige aproape tot teritoriul aeroportului din Doneţk din estul Ucrainei, pe care îl pierduse în folosul separatiştilor în cursul ultimelor săptămâni. La Kiev, mii de persoane s-au reunit duminică pentru un marş de pace, s-au recules în Piaţa Maidan şi au omagiat pasagerii unui autobuz ucişi marţi, 13 ianuarie, de o rachetă la sud de Doneţ.

Separatiştii pro-ruşi au intensificat sâmbătă ofensiva declanşată joia trecută asupra aeroportului din Doneţk, din estul ucrainean şi au pus o puternică presiune asupra trupelor guvernamentale. Luptele au decurs fără încetare timp de două zile pe aeroportul „Serghei Prokofiev“, în ruine după opt luni de conflict dar de o importanţă strategică şi simbolică. S-au înregistrat 11 morţi şi peste 100 de răniţi.  În timp ce eforturile pentru reluarea negocierilor de pace între părţile aflate în conflict sunt în punct mort, rebelii pro-ruşi care ocupau cel mai vechi terminal al aeroportului, au forţat acţiuni pentru a câştiga poziţiile armatei ucrainene la noul terminal şi la turnul meteo. Surse ale armatei ucrainene au precizat că separatiştii au recurs la arme puternice ruseşti, în special „lansatoare de flăcări TOS-1 Pinocchio” şi „lansatoare de rachete multiple Smertch şi Uragan”. O acţiune care violează planul de pace în 12 puncte convenit cu Rusia şi -liderii separatişti în septembrie trecut la Minsk. În Doneţk, oraş  cu producţie carboniferă şi de oţel şi o populaţie de aproape un milion -înaintea izbucnirii războiului, localnicii au raportat o intensă reluare a luptelor.

 

Putin scrie scrisori

 

Luni, forţele Kievului au anunţat că au reuşit să preia cea mai mare parte a teritoriului aeroportului. Şeful rebel Alexandre Zaharcenko a acuzat bombardamentele armatei ucrainene asupra aeroportului din Doneţk iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că Moscova este preocupată de escaladarea conflictului de către forţele ucrainene, ceea ce nu contribuie la eforturile de pace. El a precizat că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a respins un plan de pace transmis printr-o scrisoare a preşedintelui Putin, care i-a fost trimisă joi şi care includea propunerea ca cele două părţi să îşi retragă artileria grea. Canalul rus tv NTV a publicat scrisoarea în care Putin propune „măsuri urgente pentru încetarea bombardamentelor reciproce, ca şi retragerea rapidă de către părţile aflate în conflict a mijloacelor de distrugere cu un calibru superior, de 100 mm”.

Rusia a dezminţit întotdeauna că ar susţine rebelii pro-ruşi cu arme şi combatanţi, aşa cum acuză Ucraina şi Occidentul. Dar, servicii secrete au reperat echipament militar greu provenit din Rusia, în apropiere de Rostov-pe-Don, oraş rusesc situat la 100 km distanţă de frontiera ucraineană, „echipament care este deplasat punctual pe teritoriul ucrainean şi folosit contra forţelor armatei ucrainene”.

 

Mogherini vrea dialog

 

În pofida prezentării de către Kiev şi Occident de dovezi incontestabile, Rusia neagă în continuare că trupele sale ar fi implicate sau că ar canaliza material militar destinat separatiştilor.

Pentru noul şef al diplomaţiei UE, Federica Mogherini, acuzată de unele state că este prea conciliantă cu Rusia, situaţia este dificilă având în vedere că cei 28 sunt divizaţi între ţările din Est care au fost asuprite de imperiul sovietic şi care cer o severitate mai accentuată şi ţările în favoarea reluării dialogului cu Moscova, şi chiar o ridicare a sancţiunilor, dorite în special de ţările ale căror economii sunt foarte legate de Rusia. Dar, ţările susţin planurile de pace şi o încetare a focului în estul Ucrainei sunt dezamăgite de deteriorarea situaţiei din estul ucrainean şi refuzul Moscovei de a se impune în faţa rebelilor pro-ruşi.   

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă