9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzbunarea talibanilor

Răzbunarea talibanilor

 

La începutul lunii, în 24 de ore, în Pakistan au fost ucişi doi înalţi lideri ai Al Qaeda, iar talibanii şi-au radicalizat ripostele. Ieri, ţara a fost zguduită de unul dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste. Peste 130 de persoane, din care 84 de copii, au fost ucise şi alte zeci rănite în urma raidului unui comando taliban.

Pakistanul este în doliu, nivelul de alertă a fost ridicat la Islamabad şi premierul pakistanez Nawaz Sharif s-a deplasat urgent la Peshawar, semn al gravităţii situaţiei. El a condamnat atacul şi a precizat că „nu pot rămâne la Islamabad, este o tragedie naţională declanşată de barbari. Sunt copiii mei. Este pierderea mea. Este pierderea naţiunii. Plec la Peshawar şi voi superviza operaţiunea”.

Un atac spectacular şi deosebit de sângeros, revendicat de talibani, era în curs ieri la amiază într-o şcoală militară din Peshawar, oraş din nord-vestul Pakistanului. Cinci sau şase atacatori, îmbrăcaţi cu uniforme militare, au luat cu asalt şcoala în dimineaţa de marţi unde erau prezenţi circa 1.500 de elevi. Au penetrat în clădire şi potrivit martorilor, la primele focuri de armă o mare parte din elevi a reuşit să fugă dar talibanii au luat ostatice 500 de persoane, elevi şi cadre militare, aflate în clădirea principală. Armata pakistaneză şi unităţile de elită au intervenit rapid, martorii precizând că au auzit din interiorul şcolii focuri de armă şi explozii puternice. Militarii au evacuat elevii din ansamblul şcolar şi au securizat trei dintre clădiri, elevi erau încă prinşi în luptele care aveau loc în şcoală. În exterior, elicopterele survolau zona şi ambulanţele transportau elevii răniţi spre spitale. Starea de urgenţă a fost declarată în spitalele din Peshawar în faţa afluxului de răniţi grav şi a fost lansat un apel pentru donare de sânge.

Potrivit lui Mushtaq Ghani, ministrul Informaţiilor din provincia Khyber Pashtunkhwa, a cărei capitală este Peshawar, bilanţul va fi mai grav pentru că cel puţin un atacator a declanşat bombele pe care le purta asupra lui.

Mişcarea talibanilor pakistanezi, grupul Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) a revendicat responsabilitatea acestui atac, comis ca represalii la actuala ofensivă a armatei pakistaneze în nord-vestul ţării. „Avem trăgători de elită şi kamikaze în clădire. Este o şcoală a armatei şi armata pakistaneză este infestată de adepţii noştri sub acoperire şi ei sunt gata să moară în luptă”, a declarat pentru Spiegel, purtătorul de cuvânt al TTP, Muhammad Khorasani, care a explicat că atacul este un răspuns la ofensiva militară a armatei pakistaneze contra talibanilor. El a precizat că ţinta a fost aleasă pentru că şcoala avea ca elevi copii ai înalţilor responsabili militari, deşi iniţial declarase că atacatorii, între care şi un număr de kamikaze, primiseră ordin să nu vizeze copiii şi să tragă doar asupra adulţilor. Armata pakistaneză este instituţia cea mai puternică din ţară, care deţine între altele şcoli şi universităţi.

Distrugerea şcolilor

În ultimii ani, sute de şcoli pentru -fete şi pentru băieţi din nord-vestul ţării au fost distruse de talibani, -care se opun categoric oricărei educaţii pentru fete. Guvernul are dificultăţi în a lupta contra acestor atacuri şi reconstruirea şcolilor distruse durează ani de zile. Această situaţie catastrofală a avut o rezonanţă internațională după şocul provocat de atacul talibanilor din octombrie 2012 contra tinerei Malala Yousafzai, activistă care apără şi susţine educaţia fetelor, în timp ce revenea de la şcoală în Valea Swat. Rănită la cap, ea a supravieţuit în mod miraculos, a continuat lupta ei pe internet şi în conferinţe ţinute în diverse ţări din Occident. Săptămâna trecută a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta de emancipare a tinerelor din ţara ei.

Peshawar, sub teroare

Peshawar este în mod regulat martirizat de atacuri teroriste provenite din zonele tribale pakistaneze vecine, bârlogul Al Qaeda şi al TTP în ţară. Dar după operaţiunea militară fără precedent, aeriană şi terestră, lansată contra zonei tribale din Waziristanul de Nord în iunie trecut, numărul atacurilor a scăzut în Peshawar, deşi autorităţile se aşteptau la acţiuni de anvergură ca represalii. În septembrie 2013, zeci de persoane, între care numeroşi copii, au fost ucise într-un atac comis contra unei biserici din Peshawar. „Vrem să simtă durere”, a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării talibane care a revendicat imediat atacul.

Operaţiuni în zone jihadiste

Armata pakistaneză a anunţat la 6 decembrie moartea unui şef al nebuloasei teroriste Al Qaeda după o operaţiune în Waziristanul de Sud, fieful talibanilor în Pakistan, în apropierea frontierei afgane. Adnan al-Shukrijumah era unul dintre teroriştii cei mai căutaţi de SUA pentru că proiectase un atentat contra metroului din New York. Pe capul lui fusese pusă o recompensă de cinci milioane dolari. De origine saudită, Adnan al-Shukrijumah a crescut în SUA şi şi-a făcut educaţia în sânul Al Qaeda alături de Khalid Cheikh Mohammed, arhitectul atentatelor din 11 septembrie. În vârstă de 39 ani, el era responsabilul operaţiunilor mondiale ale grupului şi după atacurile din 11 septembrie, Shukrijumah era considerat ca una din cele mai mari şanse ale Al Qaeda pentru atacarea din interior a SUA sau Europa, potrivit teroristului capturat de americani, Abu Zubaydah. Armata pakistaneză a precizat că în aceeaşi operaţiune au fost ucişi şi unii din locotenenţii lui Shukrijumah.

În urma cererilor repetate ale Washingtonului şi eşecul negocierilor de pace cu talibanii locali ai TTP, armata pakistaneză a lansat în iunie o vastă operaţiune militară în Waziristanul de Nord, zonă tribală semi-autonomă care de ani de zile foloseşte ca refugiu pentru insurgenţii talibani şi pentru aliaţii lor din Al Qaeda, înclusiv pentru combatanţi externi, în special uzbeci şi arabi. Operaţiunea a forţat deplasarea a mii de combatanţi islamişti spre Afganistan sau alte zone tribale din nord-vestul pakistanez. Adnan al-Shukrijumah era şi el refugiat în zona tribală vecină Waziristanul de Sud – unde a fost ucis. A doua zi după uciderea lui, alt lider Al Qaeda, Umar Farouk, a fost omorât în timpul unui raid american de drone în Waziristanul de Nord.

Arestarea şefului Al Qaeda – Asia de Sud

Joi, 11 decembrie, serviciile secrete pakistaneze l-au arestat la Karachi pe şeful Al Qaeda pentru Asia de Sud, Chahid Ousman alături de alţi patru militanţi membri ai acestei noi aripi Al Qaeda. Succesorul lui Ossama bin Laden în fruntea nebuloasei teroriste, Ayman Al-Zawahiri anunţase în septembrie crearea unei grupări speciale destinată să propage „războiul sfânt” în Asia de Sud – India, Bangladesh etc, – în momentul în care Statul Islamic, care controlează mari părţi din Irak şi Siria, ameninţa să dubleze Al Qaeda în Orientul Mijlociu. Cei cinci indivizi arestaţi au fost implicaţi în numeroase acte de terorism, potrivit responsabililor pakistanezi din serviciile secrete. Puţin după ce fusese formată, aripa asiatică a Al Qaeda a revendicat atacul sângeros asupra şantierului naval din Karachi. 

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă