10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialReacția Coreei de Nord, după ce Malaysia a anunțat numele substanței care...

Reacția Coreei de Nord, după ce Malaysia a anunțat numele substanței care l-a ucis pe fratele vitreg al dictatorului de la Phenian, Kim Jong-nam

Coreea de Nord a reacționat, miercuri, după ce autoritățile malaeziene au anunțat că fratele dictatorului Kim Jong-un, Kim Jong-nam, a fost ucis de substanța XV. Astfel, autoritățile de la Phenian au susținut că este „absurdă” și că nu are o bază științifică, informează Reuters.

Potrivit autorităților de la Phenian, anunțul ar fi fost făcut de Statele Unite și de Coreea de Sud, pentru a păta imaginea statului nord-coreean.

În 24 februarie, autoritățile din Malaysia au anunțat că Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, ar fi fost omorât cu un agent neurotoxic VX, care intră în categoria armelor de distrugere în masă, potrivit raportului toxicologic citat de BBC.

Şeful poliţiei din Malaysia, Khalid Abu Bakar, a declarat că Departamentul Chimic al statului a detectat prezenţa agentului neurotoxic a fost detectată în monstre prelevate de la ochi şi faţă . El a mai precizat că poliția analizează mai multe probe și investighează cum a ajuns substanța pe teritoriul malaysian.

„În cazul în care cantitatea de substanţă chimică introdusă în ţară a fost mică, ar fi dificil pentru noi să o detectăm”, a declarat el pentru Reuters.

Potrivit unul expert din  cadrul institutului de cercetare Rand Corporation, Bruce Bennett, este nevoie de o cantitate infimă de substaţă pentru a ucide un om. Agentul neurotoxic se manifestă prin afectarea imediată a nervilor celui expus la substanţă, cauzând în primul rând un tremurat la nivelul întregului corp, ca mai apoi să fie indusă moartea.

Două femei au fost surpinse de camerele de supraveghere din interiorul aeroportului, în timp ce se apropiau de Kim Jong-nam, una dintre acestea fiind văzută când apropia ceva de faţa acestuia. Khalid Abu Bakar, şeful poliţiei, a declarat anterior că cele două femei s-au dus imediat la baie să se spele pe mâini, fiind conştiente că atingeau o substanţă toxică.

Kim Jong-nam a fost asasinat pe 13 februarie în incinta aeroportului din Kuala Lumpur. Corpul acestuia a rămas în morga spitalului, din cauza unei dispute diplomatice între cele două ţări. Măsurile de securitate au fost consolidate la morga unde este păstrat trupul lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, după ce au existat mai multe încercări de pătrundere cu forţa, informează presa internaţională. Totodată, Malaysia a solicitat urmărirea internaţională, prin Interpol, a patru nord-coreeni, în cadrul anchetei asasinării lui Kim Jong-nam.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă