27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialReacția Coreei de Nord după incidentul maritim din Marea Galbenă

Reacția Coreei de Nord după incidentul maritim din Marea Galbenă

Coreea de Nord a reacționat, sâmbătă, după ce marina sud-coreeană a tras tiruri de somație împotriva a două vase nord-coreene, care se aflau în apropierea frontierei marine din Marea Galbenă. Astfel, autoritățile de la Seul au fost amenințate cu „lovituri nemiloase de represalii”, informează AFP, citat de Agerpres.

Statul Major al armatei populare nord-coreene a avertizat, într-un comunicat, că marina militară nord-coreeană va deschide de acum focul fără avertisment împotriva oricărei nave sud-coreene care va pătrunde „chiar într-un spaţiu de 0,001 mm” în zona de frontieră contestată.

Citește și: O navă militară sud-coreeană a tras focuri de avertizare, după ce două vase nord-coreene au încălcat frontiera maritimă

O navă militară sud-coreeană a efectuat tiruri de somaţie, vineri, pentru a aduce la ordine o navă de patrulare şi un vas de pescuit nord-coreene care depăşiseră frontiera maritimă occidentală între cele două ţări, potrivit Seulului. De fapt, această frontieră nu este recunoscută de Phenian care afirmă că ea a fost trasată unilateral de Naţiunile Unite în urma Războiului Coreii (1950-1953). 

Statul Major nord-coreean a pretins Seulului scuze pentru ceea el consideră a fi o „imprudentă provocare militară” care aduce regiunea „în pragul exploziei”, mai precizează sursa citată. Astfel, în cazul unui nou incident, sud-coreenii „vor trebui să fie conştienţi că vor face faţă loviturilor noastre nemiloase de represalii, indiferent când şi indiferent cum”.

Cele două tabere denunţă frecvent incursiuni efectuate de una şi de alta şi confruntări limitate s-au produs în 1999, 2002 şi 2009. În urmă cu o săptămână, Coreea de Nord a cerut în urmă cu o săptămână Coreii de Sud să accepte propunerea conducătorului său Kim Jong-Un de a angaja convorbiri militare pentru a calma tensiunile exacerbate de cel de-al patrulea test nuclear al Phenianului în ianuarie. 

Coreea de Sud insistă ca Nordul să facă un pas concret pe calea denuclearizării înainte de a se angaja într-un dialog cu regimul nord-coreean.

Citește și: Coreea de Sud refuză să poarte discuții privind domeniul militar cu autoritățile de la Phenian

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă