11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialReacția NATO la amenințarea Rusiei va costa câteva sute de milioane de...

Reacția NATO la amenințarea Rusiei va costa câteva sute de milioane de euro pe an

Crearea unor unități de reacție rapidă în cadrul NATO din cauza amenințării Rusiei va costa câteva sute de milioane de euro pe an, a declarat un general al Alianței.

"Menţinerea oamenilor în alertă are un cost, dar dacă ne organizăm într-adevăr bine, iar aceste forţe sunt bine pregătite, este vorba despre o investiţie (…) care va fi rentabilizată foarte rapid, în măsura în care vom fi mai eficienţi", a declarat generalul Jean-Paul Paloméros, care conduce unul dintre cele două comandamente strategice ale NATO de la Norfolk, în Statele Unite, scrie Mediafax.

"Este preţul de plătit pentru a avea o Apărare şi o Alianţă credibilă", a adăugat comandantul suprem al Alianţei Nord-Atlantice însărcinat cu transformarea, într-un interviu pentru AFP.

"Nu sunt cifre colosale dacă le raportăm la bugetele globale ale statelor membre ale Alianţei" Nord-Atlantice şi nu pot fi comparate cu investiţii foarte mari în Apărare, a apreciat el.

Cu titlul de exemplu, Statele Unite, care asigură trei sferturi din finanţarea NATO, au cheltuit în 2013 aproximativ 640 de miliarde de dolari în acest domeniu.

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne din cadrul NATO urmează să decidă la summitul din Ţara Galilor, joi şi vineri, să creeze, în cadrul Forţei de reacţie rapidă a NATO, unităţi capabile să se mobilizeze în câteva zile în cazul în care izbucneşte o criză, mai scrie sursa citată.

Acest plan de reacţie (Readiness Action Plan, RAP) ar putea să fie operaţional "până la sfârşitul anului", a estimat generalul Paloméros.

"Este necesar să fie susţinut financiar, dar şi în timp, deoarece nu este suficient să fie reactiv o lună, două luni, şase luni… Începând din momentul în care NATO a decis să deţină aceste capacităţi, este necesar să le deţină pe termen foarte lung", a apreciat el.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă