15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialReacția UE, după condamnarea ofițerului estonian la 15 ani de înschisoare

Reacția UE, după condamnarea ofițerului estonian la 15 ani de înschisoare

Uniunea Europeană a cerut, miercuri, Rusiei să-l elibereze ”imediat” pe ofițerul estonian condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj, întrucât ”răpirea” acestuia de către serviciile secrete ruse în Estonia constituie ”o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, relatează Agerpres.

„UE continuă să facă apel la Federația Rusă să acționeze în acord cu obligațiile sale internaționale, să-l elibereze imediat pe dl. Kohver și să garanteze întoarcerea lui în Estonia în deplină siguranță”, a afirmat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un comunicat preluat de AFP.

Citește și: Ofițerul estonian, acuzat de SPIONAJ în Rusia, a fost CONDAMNAT la 15 ani de închisoare

mai mult, Mogherini a precizat că răpirea dlui Kohver și încarcerarea sa ilegală în Rusia constituie o încălcare ”flagrantă a dreptului internațional”.

”Pe de altă parte, dl. Kohver a fost privat de dreptul la un proces imparțial: nu au fost audiențe publice, consulul estonian nu a fost autorizat să fie prezent la audiențe și dl. Kohver a fost lipsit de o asistență juridică adecvată”, a adăugat Federica Mogherini.

Eston Kohver, arestat la 5 septembrie 2014 de către serviciile federale de securitate ruse (FSB), a fost condamnat miercuri la 15 ani de închisoare pe teritoriul rus, sentința fiind dată de un tribunal din regiunea Pskov, situată în apropiere de granița cu Estonia, regiune unde, potrivit Moscovei, a fost reținut ofițerul estonian în timp ce încerca să deruleze o operațiune de culegere de informații secrete.

FSB indica la acea dată că asupra lui au fost găsite un pistol, muniție, 5.000 de euro și “echipament special pentru înregistrări ilegale”, precum și “materiale destinate unei misiuni de spionaj”.

Parchetul estonian a anunțat în schimb că Eston Kohver a fost “capturat de necunoscuți veniți din Rusia, în timp ce el era de serviciu pe teritoriul estonian”, și “răpit cu forța, sub amenințarea armei”.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă