15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialReacţiile politicienilor români cu privire la desemnarea lui Pavel Filip la funcţia...

Reacţiile politicienilor români cu privire la desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier

Desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier al Republicii Moldova, vineri seara, după ce candidatul propos de preşedintele Nicolae Timofti, Ion Păduraru, a demisionat, a stârnit numeroase reacţii din partea politicienilor români.

Astfel, fostul premier Victor Ponta a urat premierului desemnat mult succes, “stabilitate, muncă și reforme pro-europene!”, prin intermediul paginii de Facebook.

Totodată, europarlamentarul Monica Macovei l-a felicitat pe preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ”care a rezistat tuturor presiunilor şi nu l-a numit pe oligarhul Plahotniuc candidat de prim-ministru”, şi a declarat că şeful statului moldovean a devenit ”în câteva ore simbolul celor care vor libertate şi vor drumul european”, potrivit Agerpres.

Şi liderul PSD Liviu Dragnea a salutat  decizia preşedintelui Timofti, de a-l nominaliza pe Pavel Filip, actualul ministru al Comunicaţiilor, drept candidat pentru funcţia de prim-ministru şi a precizat că Pavel Filip este un candidat care se bucură de o susţinere majoritară în Parlament.

Citeşte şi: Pavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova

“Faptul că soluţia găsită de forţele pro-europene şi acceptată de preşedintele Timofti s-a materializat în această nominalizare ne dă speranţe foarte mari că Republica Moldova nu va devia de la parcursul pro-european. Acum este şi de datoria politicienilor responsabili de la Bucureşti de a sprijini consistent guvernul din Republica Moldova pentru ca cetăţenii de acolo să înţeleagă că acest parcurs pro-european în final înseamnă dezvoltare şi bunăstare pentru fiecare dintre ei. Le dorim succes şi vor avea tot sprijinul nostru’, a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova a desemnat, vineri după-amiaza, un nou candidat la funcţia de premier, Pavel Filip, după ce candidatul desemnat de preşedintele Nicolae Timofti s-a retras. În aceste condiţii, Timofti a semnat decretul pentru desemnarea noului candidat, informează Unimedia.

Imediat după anunţul privind desemnarea sa, Pavel Filip i-a mulţumit lui Timofti pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare. 

Citeşte şi: R. Moldova: Ion Păduraru renunţă la funcţia de premier desemnat

„Sunt conştient de perioada deloc uşoară prin care trece Republica Moldova. Vreau să mulţumesc membrilor parlamentului care şi-au pus semnătura pentru a mă înainta. Mulţumesc mult preşedintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracţiunile parlamentare, pentru a lua în calcul doleanţele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a guvernului, ne vom strădui într-o perioada cât mai scurtă’, a spus Filip, în timpul unui briefing de presă susţinut alături de Nicolae Timofti. 

Preşedintele Timofti a motivat acceptarea noului candidat al majorităţii prin faptul că situaţia s-a schimbat de joi seara, când mai mulţi semnatari ai declaraţiei de susţinere a unui eventual candidat la funcţia de premier din partea majorităţii declarate au anunţat că-şi retrag semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) va insista asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc. 

În prima parte a zilei de vineri, majoritatea parlamentară i-a prezentat preşedintelui Timofti o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana ministrului în exerciţiu al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip. 

Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcţia de premier, candidatul desemnat joi seara de preşedintele Timofti, Ion Păduraru, a anunţat că şi-a retras candidatura. ”În dimineaţa acestei zile, şefului statului i-a fost înaintată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine şi majoritatea parlamentară’, a spus Păduraru. 

Citeşte şi: R. Moldova: PPEM, în favoarea alegerilor anticipate

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi componenţei guvernului. 

 

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă