4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialRebelii din Siria ar putea primi rachete, ca să lupte cu Bashar...

Rebelii din Siria ar putea primi rachete, ca să lupte cu Bashar al-Assad

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, susține că ar fi oportun să se furnizeze rachete antiaeriene grupărilor armate ale opoziţiei moderate siriene, el precizând însă că o asemenea decizie aparţine coaliţiei antijhadiste conduse de SUA, iar Arabia Saudită nu va acţiona unilateral, transmite AFP, citată de Agerpres

‘Considerăm că introducerea rachetelor sol-aer în Siria va schimba raportul de forţe pe teren’, a indicat şeful diplomaţiei saudite într-un interviu ce va fi publicat sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel. 

El a amintit de exemplul războiului din Afganistan, în anii ’80, când decizia Statelor Unite de a furniza mujahedinilor rachete antiaeriene Stinger a permis acestora să provoace pierderi grele forţelor aeriene sovietice, astfel că în final URSS a fost nevoită să pună capăt intervenţiei militare şi să-şi retragă trupele de pe teritoriul afgan. 

Dar această opţiune ‘trebuie evaluată cu atenţie, pentru ca astfel de arme să nu ajungă pe mâini greşite’, a avertizat totuşi oficialul saudit, făcând aluzie la jihadiştii grupării Stat Islamic (SI). 

Însă o eventuală livrare a unor rachete antiaeriene pentru rebelii care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad ar avea şi alte implicaţii, având în vedere că avioanele ruse participă la raidurile împotriva acestor rebeli.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă