15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Rebelii proruși din Ucraina s-au refugiat la Donețk. Forţele ucrainene au...

UPDATE. Rebelii proruși din Ucraina s-au refugiat la Donețk. Forţele ucrainene au preluat controlul asupra a două oraşe, în drum spre Doneţk

UPDATE 18.50: Trupele ucrainene continuă să avanseze duminică spre bastionul separatist prorus Doneţk, preluând controlul asupra a două oraşe situate la sud la Slaviansk – alt bastion al separatiştilor care a căzut cu o zi înainte, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Drapelul naţional ucrainean a fost arborat la Artemivsk (77.000 de locuitori) şi Drujkivka (60.000 de locuitori), situate pe drumul care leagă Slavianskul de Doneţk, i-au raportat preşedintelui Petro Poroşenko ministrul Apărării Valerii Gheletei şi şeful Statului Major Viktor Mujenko, citaţi într-un comunicat.

Numeroşi rebeli proruşi s-au repliat sâmbătă la Doneţk, după căderea bastionului-simbol al insurgenţilor de la Slaviansk, alimentând temeri cu privire la situaţia acestei metropole care are aproximativ două milioane de locuitori.

Zeci de vehicule de toate mărcile, pline-ochi cu combatanţi înarmaţi, au trecut sâmbătă după-amiaza printr-un punct de control, venind din nord, de la Slaviansk şi Kramatorsk, alt fief rebel, după ce au fost atacaţi în ultimele zile de forţele loialiste şi după ce Kievul a anunţat sâmbătă seara că a preluat controlul asupra acestor localităţi.

În aceste coloane se aflau şi camioane, care se îndreptau tot către oraş. Cinci blindate de transport de trupe au intrat pe un bulevard din centrul Doneţkului, într-un zgomot asurzitor de şenile, atrăgând privirile celor câţiva trecători, scrie AFP în acest reportaj.

"Doneţkul îşi pregăteşte apărarea. Toate forţele noastre sunt concentrate exact aici", a anunţat duminică, pe Twitter, unul dintre principalii lideri ai rebelilor, Denis Puşilin.

Marea metropolă industrială, capitala bazinului carbonifer (huilă) Donbas, părea aproape pustie sâmbătă. Traficul rutier era redus, iar numeroase magazine erau închise, în pofida faptului că transportul în comun funcţiona normal.

Detonări sporadice se auzeau dinspre zona aeroportului, aflat în continuare sub controlul forţelor loialiste. "Ziua a fost calmă", dă asigurări un combatant, la un post de control. "Mult mai calmă ca noaptea", adaugă el suspinând.

În jurul cartierului general rebel, instalat în fostul sediu al Administraţiei Regionale – unul dintre primele pe care proruşii l-au ocupat la începutul lui aprilie – păzit de câţiva oameni înarmaţi, dar care pare în mare parte părăsit, separatiştii îşi afişează hotărârea.

"Ne vom bate până la ultima picătură de sânge", spune un civil, Stanislav, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care denunţă "exterminarea poporului care a început" odată cu reluarea ofensivei ucrainene.

– Speţnaz şi Berkut

La 200 de kilometri depărtare, proruşi în uniformă, cu panglici portocaliu-negre ale Sfântului Gheorghe, s-au adunat în jurul unui jeep vechi, ale cărui geamuri au fost făcute ţăndări. Dar refuză să spună ce li s-a întâmplat. E "secret militar".

Iar în timp ce puterea de la Kiev jubilează după căderea Slavianskului, separatiştii îşi minimizează înfrângerea. "Un pas înapoi nu înseamnă că ai pierdut", declară Iuri Sevokonenko, liderul unui grup de voluntari alcătuit din foşti membri Speţnaz şi Berkut, temutele forţe speciale ale fostului regim prorus, înlăturat de la putere în februarie. Întrebat ce părere are despre un eventual atac al loialiştilor asupra Doneţkului, el se declară pregătit.

"Ne-am pregătit de mult timp. Dacă ei cred că va fi uşor, se înşală", subliniază Sevokonenko.

Liderii proruşi au îndemnat la organizarea unui miting de susţinere duminică, în Piaţa Lenin. Însă, între timp, "guvernul" separatist pare răspândit în cele patru zări, în pofida faptului că Denis Puşilin, unul dintre principalii lideri, a dat asigurări, într-un mesaj postat pe Twitter, că este vorba doar despre o "repliere tactică" şi că "victoria va fi a noastră".

Andrei Purghin, "vicepremierul republicii populare" de la Doneţk, a refuzat să recunoască în mod clar că "trupele" separatiste şi-au abandonat fiefurile din nord, pentru a se replia la Doneţk. "Oraşele sunt distruse, oamenii fug", s-a limitat el să comenteze, considerând că ar fi "posibilă" o regrupare în metropolă. "Este război, băieţii se bat, se deplasează, se regrupează", a declarat el pentru AFP.

Preconizând un asediu în care locuitorii oraşului vor fi prinşi fără voie, Purghin dezvăluie că un canal care alimentează Doneţkul şi regiunea a fost distrus în lupte şi că oraşul va fi privat de apă "într-o săptămână" potrivit mediafax.ro

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă