9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRebelii șiiți din Yemen avansează spre Aden

Rebelii șiiți din Yemen avansează spre Aden

Rebelii șiiți houthi, sprijiniți de Iran, au înaintat, duminică, spre Aden, al doilea oraș din Yemen, în ciuda raidurilor coaliției conduse de Riad, relatează Agerpres.

Citește și: MAE a început procedurile de evacuare pentru şase români din Yemen

Astfel, în ciuda loviturilor începute la 26 martie, rebelii șiiți, care au cucerit deja capitala Sanaa și regiuni din nord și centru, au reușit să avanseze la Aden. Ei au luat sub control sediul administrației provinciale, apropiindu-se de port, potrivit unui responsabil local, conform Reuters și France Presse.

Citește și: Un nou război în Orientul Mijlociu

Houthi au bombardat, de asemenea, zone rezidențiale și au dat foc la mai multe case, fapt ce a făcut zeci de familii să fugă, au declarat martori.

Purtătorul de cuvânt al coaliției, generalul saudit Ahmed Assiri, i-a acuzat pe houthi că “terorizează civilii”.

Arabia Saudită musulmană sunită a lansat loviturile aeriene la 26 martie într-o încercare de a restabili ceva din autoritatea președintelui Hadi.

Citește și: Crucea Roșie va livra ajutoare în Yemen

Campania aeriană și maritimă a vizat convoaie houthi, rachete și depozite de arme și a tăiat orice întărire posibilă venită din afară, deși houthi neagă acuzațiile saudite că sunt înarmați de Teheran.

Luptele nu au reușit până acum să producă o înfrângere decisivă asupra houthi sau susținătorilor fostului președinte Ali Abdullah Saleh, care luptă alături de ei, dar bilanțul morților în continuă creștere și suferința umanitară a alarmat grupurile de ajutor umanitar, notează Reuters.

ONU a declarat, joi, că peste 500 de persoane au fost ucise în două săptămâni de lupte în Yemen, în timp ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii a făcut apel la o pauză imediată de 24 de ore în lupte pentru a permite trimiterea de ajutoare în Yemen.

CICR, care a dat vina pe coaliția condusă de Arabia Saudită pentru întârzierile în trimiterea de ajutoare, a anunțat că a primit aprobarea de a expedia medicamente și personal și speră să trimită două avioane luni.

La rândul ei, Rusia a înaintat sâmbătă Consiliului de Securitatea al ONU un proiect de rezoluție în care solicită o pauză în raidurile aeriene împotriva rebelilor houthi din Yemen efectuate de coaliția de state arabe condusă de Arabia Saudită, în solicitare fiind invocată situația umanitară critică provocată de confruntările armate, amintește AFP.

Zeci de morți s-au înregistrat în luptele dintre rebelii houthi și unități aliate ale armatei cu milițiile locale în apropierea portului acestui oraș din sudul țării, ultimul bastion al forțelor loiale președintelui susținut de Arabia Saudită Abd-Rabbu Mansour Hadi, în ciuda celor 11 zile de lovituri aeriene ale coaliției conduse de saudiți și formată în principal din state de la Golful Persic.

Teheranul la rândul său a solicitat asistență sultanatului Oman pentru a obține o oprire “imediată” a acestor lovituri, potrivit presei iraniene. Omanul, care are relații bune cu Iranul, este singura monarhie din Golf ce nu participă la coaliția din zece țări.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă