16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRECOMPENSĂ: 30 de milioane de dolari pentru prinderea liderilor reţelei Haqqani

RECOMPENSĂ: 30 de milioane de dolari pentru prinderea liderilor reţelei Haqqani

SUA oferă 30 de milioane de dolari pentru informaţii despre reţeaua teroristă Haqqani, care ar fi organizat zeci de atacuri în Afganistan și are legături cu Al-Qaida.

Potrivit Mediafax, Departamentul de Stat American alocă până la 20 de milioane de dolari pentru informaţii care ar putea ajuta la localizarea şi eventuale arestări sau neutralizări a patru lideri ai organizaţiei Haqqani, incluse de Washington pe lista grupărilor teroriste în septembrie 2012.

De asemenea, Washingtonul mai oferă între cinci şi zece milioane de dolari pentru informaţii care ar putea conduce la capturarea liderului acestei organizaţii teroriste, Sirajuddin Haqqani, fiul fondatorului istoric Jalaluddin Haqqani.

Ceilalţi patru locotenenţi ai lui Sirajuddin Haqqani sunt Aziz Haqqani (fratele său), Khalil al-Rahman Haqqani (unchiul său), Yahya Haqqani (vărul său) şi Abdul Rauf Zakir, prezentat de Departamentul de Stat ca fiind coordonatorul operaţiunilor sinucigaşe. Abdul Rauf Zakir a fost deja trecut pe lista neagră americană a "teroriştilor internaţionali".

Reţeau Haqqani "întreţine legături cu Al-Qaida şi talibanii afgani şi cooperează cu alte organizaţii teroriste din regiune", acuză Departamentul de Stat.

În realitate, această grupare islamistă armată a fost înfiinţată la sfârşitul anilor '70 pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice în Afganistan. De regulă, ea desfăşoară operaţiuni în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, însă conduce atacuri şi în cealaltă parte a frontierei, în Afganistan, mai scrie Mediafax.

Statele Unite acuză reţeaua Haqqani de comiterea a numeroase atacuri în Afganistan în ultimii ani, inclusiv de organizarea, la sfârşitul lui 2009, a atentatului împotriva bazei militare Camp Chapman, unde şapte agenţi ai CIA au fost ucişi.

În plus, Departamentul de Stat acuză organizaţia teroristă Haqqani că a atacat în septembrie 2011 Ambasada Statelor Unite la Kabul şi cartierul general al forţelor NATO (ISAF).

Statele Unite au lansat în 1984 programul "Rewards for Justice", cu scopul de a colecta din punctele fierbinţi ale globului informaţii care pot ajuta la capturarea unor indivizi consideraţi "terorişti". 

Cele mai citite

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă