11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRecrutorul jihadist australian, cunoscut drept Ginger Jihadi, a fost ucis

Recrutorul jihadist australian, cunoscut drept Ginger Jihadi, a fost ucis

Un tânăr australian, în vârstă de 18 ani, care era unul din principalii recrutori pentru gruparea teroristă Stat Islamic, a fost ucis într-un bombardament din Siria, în urmă cu zece săptămâni, informează Agerpres.

Potrivit presei internaţionale, Abdullah Elmir, cunoscut drept ‘Ginger Jihadi’ din cauza părului său roșcat, a fost ucis la Raqa, bastionul sirian al Statului Islamic.

Elmir a părăsit orașul australian Sydney în iunie 2014, pe când avea 17 ani, spunându-i mamei sale că pleacă într-o excursie la pescuit. Câteva luni mai târziu, a apărut într-o înregistrare video înfricoșătoare a Statului Islamic, în care era îmbrăcat în negru și ținea în mână o pușcă. Era înconjurat de alți jihadiști tineri și folosea numele de Abu Khaled, dar accentul său australian a șocat opinia publică din țara sa.

‘Nu vom lăsa jos armele până când nu vom ajunge în țările voastre, până când nu vom lua capul fiecărui tiran, până când steagul negru nu va flutura în fiecare țară, până când nu vom pune steagul negru pe Palatul Buckingham, până când nu vom pune steagul negru pe Casa Albă’, spunea tânărul jihadist în înregistrare.

În Siria, Elmir și-a luat o soție adolescentă, Amira Abase, o elevă britanică. El a devenit ‘imaginea’ tinerilor din Statul Islamic, având apariții în social media, folosind Facebook și Twitter pentru a se lăuda cu faptele sale și a-i îndemna pe tinerii musulmani să se alăture grupării.

În ultimele luni păstrase tăcerea, la fel ca mulți luptători ai Statului Islamic de când coaliția condusă de SUA a intensificat folosirea de drone pentru a-i depista și ucide pe membrii de vârf ai grupării.

Guvernul de la Canberra afirmă că în jur de 110 australieni luptă în Siria pentru Statul Islamic, numărul scăzând după ce mai mult de zece au fost uciși.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă