16.1 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Refendumul programat pentru 9 noiembrie în Catalania a fost anulat. Premierul...

UPDATE: Refendumul programat pentru 9 noiembrie în Catalania a fost anulat. Premierul Spaniei salută decizia.

UPDATE 10.55: Şeful Guvernului spaniol a considerat marţi că renunţarea la referendumul privind independenţa prevăzut pentru 9 noiembrie în Catalonia este o "veste excelentă" şi că de acum ar trebui să se înceapă un dialog cu catalanii, relatează AFP.

"Este o veste excelentă. Respectarea legii este o obligaţie a tuturor", a declarat şeful Guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy la o zi după anunţul privind abandonarea de către Executivul catalan a acestei consultări considerate anticonstituţionale de către Madrid, care vrea să "dialogheze" şi să "discute".

—–

Referendumul privind independenţa Cataloniei, programat pentru 9 noiembrie şi apreciat drept neconstituţional de către Madrid, a fost anulat, a anunţat luni seara liderul unuia dintre partidele implicate în desfăşurarea acestei consultări, scrie Mediafax.

"Guvernul a constatat că plebiscitul nu poate avea loc", a declarat pentru jurnalişti Joan Herrera, liderul Iniciativa per Catalunya, la finalul unei reuniuni între partidele favorabile desfăşurării refendumului şi Executivul catalan.

"Guvernul condus de naţionalistul Artur Mas va face o propunere (alternativă) mâine (marţi)", a adăugat el.
Un membru al Executivului catalan a sugerat luni posibilitatea amânării referendumului programat pentru 9 noiembrie, în contextul în care această consultare este vizată de o interdicţie provizorie a Tribunalului constituţional.

"Catalonia este hotărâtă să-şi exprime dorinţa pe cale legală şi paşnică (…). Vom reuşi să facem aceasta pe 9 noiembrie sau la o dată ulterioară", a declarat în cursul după-amiezii pentru jurnalişti, la Barcelona, Felip Puig, un membru al Executivului regional condus de naţionalistul Artur Mas.

La începutul lui octombrie, Fancesc Homs, un purtător de cuvânt al Executivului catalan, a sugerat că acesta ar trebui să decidă cel târziu până la 15 octombrie dacă referendumul este menţinut în pofida interdicţiei provizorii a Tribunalului constituţional.

Unele etape indispensabile desfăşurării referendumului, precum publicarea listelor cu votanţi şi cu locurile în care vor fi plasate urnele, dar şi desemnarea persoanelor însărcinate cu supravegherea scrutinului, au deja întârzieri, astfel încât organizarea votului a devenit tot mai complicată, iar credibilitatea scrutinului a fost compromisă.

Artur Mas s-a angajat pentru organizarea referendumului pe cale legală, cu toate că este presat de aripa de stânga din cadrul coaliţiei favorabile referendumului, Esquerra Republicana (ERC), să aleagă "nesupunerea civilă".

Luni seara, el s-a întrunit cu oficiali din cadrul mai multor formaţiuni favorabile referendumului pentru a găsi o poziţie comună.

Spre deosebire de Guvernul britanic, care a autorizat desfăşurarea referendumului privind independenţa Scoţiei, ai cărei locuitori s-au pronunţat în cele din urmă la 18 septembrie pentru rămânerea în componenţa Marii Britanii, Madridul se opune cu fermitate organizării unei astfel de consultări în Catalonia, mai scrie Mediafax.

Potrivit Guvernului conservator, această regiune din nord-estul Spaniei cu un spirit identitar puternic nu poate să se pronunţe de una singură asupra unei eventuale succesiuni, Constituţia prevăzând ca problemele de suveranitate naţională să întrunească acordul întregii populaţii spaniole.

Mariano Rajoy, şeful Guvernului spaniol, a reînnoit recent apelul la dialog pentru "respectarea legii".

Cele mai citite

David Popovici reușește cel mai bun timp al său din 2024

Tânărul înotător român, David Popovici, continuă să impresioneze în circuitul internațional, obținând o victorie notabilă în proba de 200 de metri liber în cadrul...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Barcelona are un nou antrenor. Germanul Hansi Flick a semnat cu catalanii

Este oficial! După săptămâni de speculații, germanul Hansi Flick a semnat cu FC Barcelona. Hansi Flick a semnat un contract valabil pentru două sezoane cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă