6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialReformă în audiovizual. Cum vrea statul elen să stopeze legăturile între mediile...

Reformă în audiovizual. Cum vrea statul elen să stopeze legăturile între mediile politice şi baronii mediatici

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat miercuri că reforma audiovizualului întreprinsă de guvernul său va limita la patru numărul posturilor de televiziune private cu drept de emisie la nivelul întregii ţări, transmite AFP, potrivit Agerpres

În şedinţa de guvern de miercuri, premierul a declarat că joi va fi depus un proiect legislativ ce prevede acordarea a patru licenţe naţionale. “Aceasta va crea posturi cu adevărat independente şi viabile din punct de vedere financiar”, a explicat Tsipras. 

Reforma mediului audiovizual este una din promisiunile guvernului său, în condiţiile în care în Grecia operează în prezent mai mult de zece canale private, aflate într-o situaţie juridică incertă şi de opacitate financiară, alimentată de legăturile între mediile politice şi baronii mediatici. 

Din 1989, când s-a pus capăt monopolului public, posturile private, deţinute în majoritate de mari grupuri petroliere şi de lucrări publice, funcţionează doar în baza unor licenţe provizorii. Pentru noile licenţe va fi lansată o licitaţie internaţională. 

Premierul Tsipras a încercat să asocieze opoziţia socialistă şi de dreapta la această reformă, invocând necesitatea tăierii legăturilor între clasa politică şi media. El s-a lovit însă de refuzul celor două formaţiuni, care l-au acuzat că vrea să plaseze sectorul mediatic sub controlul guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă