11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRefugiați din Siria au fost trimiși în Islanda

Refugiați din Siria au fost trimiși în Islanda

Primii refugiaţi sirieni au ajuns, marţi, în Islanda, fiind întâmpinaţi pe aeroport de premierul islandez, Sigmundur Davio Gunnlaugsson, informează agenţia de presă AFP, citată de Mediafax.

Primele şase familii de refugiaţi sirieni au fost transferate în Islanda după ce au locuit o perioadă într-o tabără de imigranţi a Crucii Roşii din Liban. Sigmundur Davio Gunnlaugsson, şeful Guvernului islandez, le-a urat bun-venit şi şedere plăcută în Islanda.

Cei 35 de refugiaţi vor fi găzduiţi în trei oraşe din Irlanda, Akureyri (nord), Kopavogur şi Hafnarfjordur, în apropiere de capitala Reykjavik, în baza iniţiativei europene de a repartiza refugiaţii sirieni din Europa care au emigrat din cauza războiului civil din ţară, deşi Islanda nu este membru UE.

“Vor fi depuse toate eforturile pentru a ajuta refugiaţii să-şi construiască o viaţă nouă în Islanda şi să se adapteze la condiţiile de trai de aici, înainte de a fi parte activă a societăţii islandeze”, a explicat Guvernul islandez.

Alte patru familii trebuie să ajungă ulterior, iar alţii cărora li s-a propus să fie repartizaţi în Islanda au refuzat respectiva ofertă, a precizat Ministerul Afacerilor Sociale.

Potrivit statisticilor la nivel naţional, doar 21 de sirieni au imigrat în Islanda în perioada 2011-2014, odată cu izbucnirea războiului civil din ţară.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă