9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialRefugiaţii, o urgenţă planetară

Refugiaţii, o urgenţă planetară

ONU a propus un „pact mondial“ pentru încercarea rezolvării celei mai mari crize migratorii de după al Doilea Război Mondial.

Europa nu este singura care se confruntă cu o criză migratorie majoră. Circa 60 milioane de persoane sunt refugiate sau deplasate în lume şi ONU a propus un „pact mondial“ într-o încercare de rezolvare. Doar un pumn de ţări găzduiesc în prezent majoritatea refugiaţilor, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi. Turcia, Pakistan, Liban, Iran, Etiopia, Iordania, Kenya şi Uganda au pe teritoriile lor jumătate din refugiaţi. De asemenea, alte nouă ţări – SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Kuweit, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Olanda.

Kenya a anunţat că va închide tabăra de refugiaţi Dadaab, cea mai mare din lume, care adăposteşte 330.000 de refugiaţi, în principal somalezi. Refugiaţii vor fi trimişi în ţările de origine sau în alte state. Organizaţiile de ajutor şi pentru apărarea drepturilor omului susţin că acest plan este periculos, ilegal şi prea puţin practic. Autorităţile de la Nairobi susţin că „din raţiuni de securitate naţională presantă într-un context de terorism şi activităţi criminale“, guvernul va închide tentaculara tabără din Dadaab pentru protejarea securităţii ţării după o serie de atacuri teroriste din partea al-Shabaab.

Grupul terorist cu baza în Somalia se află în spatele masacrului a peste 150 ed studenţi într-o universitate vara trecută, a atacului comis contra centrului comercial Westgate din Nairobi, în 2013, şi a altor atacuri sângeroase. Ministrul kenyan de Interne, Joseph Nkaissery, a declarat că teroriştii Al-Shabaab folosesc tabăra de refugiaţi pentru contrabanda cu arme. A doua mare tabără de refugiaţi din Kenya, de la Kakuma, care adăposteşte în mare parte refugiaţi din Sudanul de Sud, pare că a fost cruţată pentru moment, deşi anunţurile recente ale guvernului făceau referire la faptul că toţi refugiaţii vor trebui să plece. Cei din Dadaab au termen până la finele lunii mai 2017.

Dificultăţi majore

Planul onusian de rezolvare a crizei migratorii prevede negocierea condiţiilor în care cel puţin 10% dintre migranţi ar putea fi preluaţi de noi ţări anual. „Împărtăşind responsabilităţile în mod echitabil, nu va mai fi o criză pentru ţările primitoare“, estimează secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. „Avem mijloace de a ajuta, dar adesea teama, ignoranţa şi xenofobia sunt obstacole“.

Propunerea ONU intervine după luni de tensiuni în sânul UE asupra soluţiei pentru 184.000 de migranţi sosiţi în Europa pe mare de la începutul anului.   

RECORD

Raport anual

Record de 40,8 milioane de persoane dislocate în lume din cauza războaielor, din care peste jumătate în Siria, Yemen şi Irak, urmate de Afghanistan, Republica Centrafricană, Columbia, Republica democratică Congo, Nigeria, Sudanul de Sud şi Ucraina. Datele sunt relevate de raportul anual al Observatorului situaţiilor deplasărilor interne (IDMC), cu sediul la Geneva. „Cifra este cea mai mare înregistrată vreodată şi reprezintă dublul numărului de refugiaţi în lume“, a precizat Jan Egeland, secretar general al Consiliului norvegian pentru refugiaţi, care a consemnat raportul IDMC. Tendinţa s-a accelerat după debutul „primăverilor arabe“ în 2010 şi emergenţa grupului terorist Statul Islamic. Este al patrulea an consecutiv când numărul deplasărilor interne ating un nou record. Raportul precizează că 19,2 milioane de persoane au fost deplasate în 2015 din cauza catastrofelor naturale în India, China şi Nepal în primul rând. Documentul a măsurat pentru prima oară numărul deplasaţilor din cauza crimei organizate şi a violenţei bandelor. În decembrie 2015, un milion de persoane se aflau în această situaţie în Salvador, Guatemala, Honduras şi Mexic.

Cele mai citite

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....
Ultima oră
Pe aceeași temă