15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRegina Elisabeth, ţinta Statului Islamic

Regina Elisabeth, ţinta Statului Islamic

Poliţia britanică şi serviciile secrete MI5 sunt într-o cursă contra cronometru pentru dejucarea complotului de asasinare a reginei, orchestrat din Siria.

Scotland Yard deţine informaţii privind un posibil atentat al jihadiştilor la Londra contra reginei Elisabeth şi a prinţului Charles în timpul ceremoniilor de sâmbătă pentru aniversarea  sfîrşitului celui de al doilea război mondial, Ziua Victoriei contra Japoniei, VJ Day. Complotul de asasinat, proiectat în Siria de conducătorii Statului Islamic, viza explodarea unui dispozitiv similar celui utilizat în 2013 la marathonul din Boston, atentat care a ucis trei persoane şi a rănit alte 260. Un astfel de atac, în caz de succes, ar provoca pierderi grele şi ar reprezenta materializarea temerilor exprimate de multă vreme privind teroarea „spectaculară” a extremiştilor musulmani pe solul britanic. În cel mai sângeros atac terorist comis în Marea Britanie în ultimii ani, cel din 7 iulie la Londra, au fost ucise 52 persoane şi peste 700 rănite când patru kamikaze au lovit metroul şi un autobuz  în centrul capitalei britanice în 2005.

Surse citate de Mail on Sunday au declarat că o ameninţare specifică se referă la regină, declanşând o revizuire de urgenţă a dispozitivelor de securitate pentru evenimentele din week-endul viitor, la care vor participa şi alţi membri ai familiei regale, inclusiv prinţul Charles, identificat ca ţintă în rapoartele serviciilor secrete britanice. De asemenea, la ceremonii vor participa premierul David Cameron, demnitari şi peste 1.000 foşti combatanţi în campania din Extremul Orient şi familiile lor şi membrii ai forţelor armate. Şi, cu miile de participanţi din public prezenţi pe străzile din jurul Whitehallse şi Westminster Abbey, poliţia se teme de un enorm potenţial de carnagiu. Cum era de aşteptat, după ce a fost avertizată despre atacul planificat, regina şi-a reafirmat hotărârea de a participa la evenimente pentru „a –i onora pe cei căzuţi”.

Pregătiri speciale

Membrii Direcţiei pentru protecţie regală din cadrul Scotland Yard, SO14 au fost informaţi ca şi cei ai SO1 Protection Specialist, unitate responsabilă cu securitatea primului ministru şi ai demnitarilor consideraţi „sub ameninţarea unui atac terorist”.

Sâmbătă, regina, însoţită de ducele de Edimburg, un veteran al războiului din Pacific, va asista la un serviciu religios la St Martin-in-the-Fields, în Trafalgar Square. De acolo, demnitarii se vor deplasa la Horse Guard Parade pentru un exerciţiu militar tradiţional unde, conduşi de episcopul forţelor armate, reverendul Nigel, vor fi văzuţi toboşari drapaţi în culorile militare utilizate în serviciile religioase ţinute pe câmpul de luptă în timpul războiului. Apoi vor asista la o defilare aeriană şi la ceremonia de depunere de coroane şi defilarea foştilor combatanţi şi a trupelor actuale pe traseul dintre Whitehall şi Westminster Abbey.

Capitularea Japoniei la 15 august 1945, mai puţin la o săptămână cupă ce Statele Unite au lansat bombele atomice asupra oraşelor  Hiroşima şi Nagasaki, a însemnat sfârşitul celui de al doilea război mondial. Foşti combatanţi care vor asista la parada VJ Day au declarat că măsuri stricte de securitate fuseseră deja amplasate înaintea descoperirii complotului. Ei au fost informaţi că vor trebui să furnizeze o identificare fotografică pentru obţinerea  biletelor.

Pregătirea  lupilor solitari 

În urmă cu două luni, a fost difuzată online o serie de manuale teroriste care furnizau, etapă cu etapă, instrucţiuni asupra modului de lansare de atacuri pentru lupii solitari „asupra Marii Britanii şi a Vestului”. Ofereau sfaturi detaliate asupra fabricării bombelor, tehnici de asasinate şi asupra armelor de foc similare celor folosite de terorişti în timpul atacurilor din Tunisia, Kuweit şi Franţa. După masacrul de pe plaja tunisiană din Soussa, în care au fost ucişi 38 de turişti, premierul Cameron a vorbit despre „ameninţarea gravă” a unui atac pe solul britanic, unde serviciile britanice au dejucat o serie de comploturi. În noiembrie trecut, poliţia a oprit un plan prezumptiv de lansare a unui atac şi a arestat patru indivizi. Luna trecută, şefii poliţiei au avertizat agenţii să nu poarte uniforma de lucru, teroriştii islamici vizând ofiţeri de poliţie. Forţele speciale britanice privesc cu atenţie imigranţii din Calais şi Douvres pentru a împiedica teroriştii care încearcă să intre în Marea Britanie.

În ziua în care Anglia aniversa sfârşitul unui lung şi sîngeros război, teroriştii Statului Islamic sperau să comită unul nou. Planurile detaliate şi specifice de sabotare a ceremoniilor VJ Day sunt dovada clară şi înfricoşătoare a ameninţării ţării de către extremiştii cu baza în Siria şi Irak.

Predicatorii islamişti şi şefii de război cu sediul în Raqqa, Siria, pot vorbi uşor cu tinerii jihadişti de la Londra folosind aplicaţiile telefonice pe Internet, servicii criptate ceea ce face dificilă interceptarea  lor de către serviciile secrete. În timp ce sute de convertiţi la SI au plecat spre Siria şi Irak în cursul ultimilor doi ani,  alţii au fost sfătuiţi să rămână în Marea Britanie şi să lanseze atacuri.Fanaticii jihadişti au o fixaţie din a lovi familia regală.

Mail on Sunday arată că poliţia şi şefii militari au elaborat un plan secret ce prevede desfăşurarea de trupe în cazul mai multor atacuri teroriste. Operaţiunea are în vedere ca 5.000 de soldaţi super-înarmaţi să fi trimişi pe străzi pentru securizarea siturilor cheie. 

Cele mai citite

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă