13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMatteo Renzi îndeamnă UE să adopte reguli comune privind azilul

Matteo Renzi îndeamnă UE să adopte reguli comune privind azilul

Criza imigranților din Uniunea Europeană va determina în cele din urmă statele membre să adopt reguli comune privind refugiații și să pună capăt situației actuale în care diferențele dintre normele naționale au exacerbat starea de urgență, a declarat duminică premierul italian Matteo Renzi, relatează Agerpres

Sute de mii de imigranți, majoritatea din Africa și Orientul Mijlociu, au ajuns în Europa în acest an, mulți pornind în călătorii extrem de riscante pe mare, cel puțin 2.500 dintre ei pierzându-și astfel viața. 

Citește și: Papa Francisc: Drama din Austria, o ofensă la adresa întregii umanități

Legislațiile disparate și abordarea confuză din Europa privind solicitanții de azil au stârnit critici, un oficial de top recunoscând în această săptămână că blocul comunitar a eșuat în a oferi un răspuns colectiv. 

Italia, punct de intrare în Europa pentru numeroși imigranți, s-a plâns în mod constant că nu primește sprijin suficient din partea partenerilor din UE pentru a face față afluxului de imigranți. Renzi a declarat însă pentru Corriere della Sera că lucrurile se vor schimba. 

“Va dura câteva luni, dar vom avea o politică europeană privind azilul, nu tot atâtea politici câte țări membre (ale UE)”, a spus el, adăugând că numărul tot mai mare de decese în rândul imigranților determină statele UE să abordeze această problemă. 

Renzi a spus că UE trebuie să fie mai prezentă în Africa și Orientul Mijlociu în încercarea de a îmbunătăți condițiile de viață de acolo și de a descuraja imigrația. Blocul comunitar trebuie de asemenea să ușureze procedura de repatriere a celor care nu primesc statutul de refugiați. 

“Acum este momentul să lansăm o ofensivă politică și diplomatică”, a subliniat premierul italian. 

Citește și: Criza imigranților copleșește Europa. Ce soluții există pentru refugiați

Întrebat dacă ar trebui să se intervină în Siria și Libia — două țări marcate de război care au alimentat criza imigranților—, Renzi a declarat că președintele american Barack Obama a cerut o reuniune a liderilor luna viitoare în marja Adunării Generale a ONU pentru a discuta această problemă. El nu a oferit mai multe detalii. 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă