15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialReporteri fără Frontiere: 75 de reprezentanți ai presei au fost uciși în...

Reporteri fără Frontiere: 75 de reprezentanți ai presei au fost uciși în 2016 în întreaga lume, cu 15% mai puțin decât în anul precedent

58 de jurnaliști profesioniști au fost uciși în întreaga lume în 2016 din cauza profesiei lor, cu zece mai puțin decât în anul precedent, susține organizația Reporteri fără Frontiere. Lor li se alătură alți 9 blogeri și 8 colaboratori, ceea ce ridică numărul total al victimelor din presă la 75. Cele mai multe decese s-au înregistrat în țările în care există conflicte armate. Alți aproape 350 de jurnaliști, fotoreporteri, cameramani sau alți lucrători în presă sunt închiși în întreaga lume.

Siria deține nefericitul record de a fi țara în care au fost uciși cei mai mulți jurnaliști în 2016 – 19. Urmează Afganistanul cu 10, Mexic – 9, Irak – 7 și Yemen – 5.

Tot în acest an au mai fost asasinați nouă blogeri și opt colaboratori ai instituțiilor de presă, ceea ce ridică la 75 numărul lucrătorilor în presă care au fost uciși pentru că ”și-au îndeplinit misiunea de a informa”, scrie Reporteri fără Frontiere în bilanțul său anual.

”Reducerea numărului de asasinate în rândul jurnaliștilor s-ar putea explica prin faptul că aceștia fug din țările devenite prea periculoase: Siria, Irak, Libia, Yemen, Afganistan, Bangladesh sau Burundi. Aceste regiuni au devenit adevărate găuri negre de informații, în care terorismul și abuzurile nu sunt pedepsite.”, explică organizația.

Majoritatea jurnaliștilor au fost uciși în propriile lor țări, cu excepția a patru dintre aceștia care și-au pierdut viața într-o țară străină.

Siria a devenit țara în care au murit cei mai mulți jurnaliști, pentru că în 2016, aici au fost uciși 19 reprezentanți ai presei, cu zece mai mult față de anul trecut. Printre victime, organizația amintește un fotoreporter de 19 ani al unei agenții britanice, Osama Jumaa, care a fost ucis la 5 iunie, în timp ce relata despre o operațiune de salvare în urma bombardamentelor dintr-un cartier rezidențial din Alep.

În ultimii zece ani, cel puțin 780 de jurnaliști au fost uciși în timp ce-și practicau meseria, precizează organizația Repoteri fără Frontiere.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă