9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAcord pentru prevenirea încălzirii globale, semnat de Ziua Pământului

Acord pentru prevenirea încălzirii globale, semnat de Ziua Pământului

Reprezentanții a aproximativ 160 de țări celebrează, vineri, Ziua Pământului, prin semnarea unui acord internațional menit să încetinească încălzirea globală, care precede conferinţa de la Paris din decembrie 2015, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, circa 160 de șefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la sediul ONU din New York, între care şi preşedintele francez Francois Hollande, vice-premierul chinez Zhang Gaoli, premierul canadian Justin Trudeau, secretarul de stat american John Kerry şi premierul italian Matteo Renzi. Chiar şi preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, ameninţată de destituire, va fi prezentă la New York. 

Ministrul francez al Mediului, Ségolene Royal, care a prezidat COP21, a precizat, înaintea reuiunii, că „niciodată nu a fost semnat un acord internațional de atâtea țări într-o singură zi”.

Ségolene Royal a minimalizat absenţa unor lideri ai ţărilor-cheie din lista poluatorilor majori, precum preşedintele SUA, Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, sau premierul indian Narendra Modi. Astfel, ea a precizat că „faptul că unii nu sunt prezenţi nu slăbeşte acordul”.

Dar semnarea acordului este doar un prim pas. Acordul va intra în vigoare doar atunci când va fi ratificat de 55 de ţări responsabile de cel puţin 55 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră, lucru care s-ar putea petrece din 2017. 

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, doreşte ca statele să se angajeze vineri să ratifice rapid acordul, pentru ca „guvernele şi lumea afacerilor să înţeleagă că a sosit timpul ca acţiunea în privinţa climei să se intensifice”. 

Iar timpul presează, remarcă agenţia France Presse, care aminteşte că luna trecută a fost cea mai caldă lună martie din istorie, potrivit meteorologilor din SUA. Astfel de recorduri de temperatură a fost depăşite timp de unsprezece luni consecutiv, ceea ce s-a întâmplat pentru prima dată în cei 137 de ani de când se face înregistrarea datelor meteorologice. 

Acordul de la Paris obligă semnatarii să limiteze creşterea temperaturii la două grade Celsius şi să-şi continue eforturile destinate să limiteze această creştere la 1,5 grade Celsius faţă de cele înregistrate în perioada revoluţiei industriale din secolul al XIX-lea. Acest obiectiv foarte ambiţios va necesita un angajament susţinut şi sute de miliarde de dolari pentru a face trecerea la energiile curate, notează AFP. 

Primul care va semna textul acordului este preşedintele Franţei, François Hollande. Lista rămâne deschisă timp de un an pentru semnarea documentului de către toate cele 195 de ţări care au negociat acordul. 

Statele insulare mici, cele mai expuse riscului de creştere a nivelului mărilor şi fenomenelor meteorologice extreme care determină creşterea temperaturii, vor participa şi ele la reuniunea de la New York. De exemplu, premierul statului Fiji, Josaia Voreqe Bainimarama, a declarat, în cadrul unei de conferințe de presă, că „un singur eveniment climatic poate anula toate progresele pe care le-am făcut şi întârzia dezvoltarea noastră”. El consideră acordul încheiat la Paris drept un prim pas bun, dar nu de ajuns pentru a evita catastrofa. Insulele Fiji au fost lovite din greu în luna februarie a acestui an de ciclonul tropical Winston, care a ucis 44 de oameni, a distrus 40.000 de case şi a provocat daune de peste un miliard de dolari. 

În total, treisprezece ţări mici foarte ameninţate (între care Fiji, Tuvalu, Maldive, Belize, Barbados şi Samoa), şi-au manifestat disponibilitatea de a ratifica acordul care va fi semnat vineri. 

Pentru a ajunge rapid la pragul de 55 de ţări, va trebui ca cel puţin unul sau doi dintre marii poluatori (SUA, China, Uniunea Europeană, Rusia, India) să ratificate acordul. China (responsabilă pentru 20 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global) şi SUA (18 la sută) au promis să îl ratifice înainte de sfârşitul anului. 

În ceea ce priveşte SUA, acordul a fost negociat în aşa fel încât Barack Obama nu va avea nevoie de aprobarea Congresului, controlat de republicani, care nu sunt de acord cu textul. Ca şi alte multe reuniuni internaţionale majore, şi cea de la New York va da ocazia unor discuţii bilaterale. 
 

 

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă